Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Cyrilometodské dni v Terchovej venovali pamiatke J. Chryzostoma Korca

Na snímke vľavo starosta obce Terchová Jozef Dávidík, nitriansky diecézny biskup Mons. Viliam Judák a terchovský farár Peter Hudák počas odhalenia a posvätenia pamätnej tabule kardinálovi Jánovi Chryzostomovi Korcovi počas Cyrilometodských dní v Kostole sv. Cyrila a Metoda 2. júla 2017 v Terchovej. Foto: TASR/Erika Ďurčová

Ako nitriansky biskup bol hlavným celebrantom svätej omše na prvom ročníku Cyrilometodských dní v roku 1990.

Terchová 5. júla (TASR) – Procesia veriacich a slávnostná cyrilo-metodská svätá omša na vrchu Oravcove, ktorú celebroval generálny vikár Žilinskej diecézy Marek Hriadel a koncelebroval macedónsky biskup Kiro Stojanov, dnes zavŕšili program 28. ročník Cyrilometodských dní v Terchovej.

Podľa riaditeľa Miestneho kultúrneho strediska (MKS) v Terchovej Rudolfa Patrnčiaka venovali Cyrilometodské dni pamiatke kardinála Jána Chryzostoma Korca. "Ako nitriansky biskup bol hlavným celebrantom svätej omše na prvom ročníku Cyrilometodských dní v roku 1990. V nedeľu (2.7.) odhalil a posvätil jeho pamätnú tabuľu na budove terchovského kostola sv. Cyrila a Metoda nitriansky diecézny biskup Viliam Judák," uviedol Patrnčiak.



Pripomenul, že Terchová bola v roku 1990 prvým miestom na území vtedajšieho Česko-Slovenska, kde sa uskutočnili Cyrilometodské dni a terchovský rímskokatolícky kostol je najväčším chrámom na Slovensku zasvätený solúnskym bratom, spolupatrónom Európy – svätým Cyrilovi a Metodovi. "Prišli sme ako prví s myšlienkou, že si chceme takýto sviatok uctiť, udržať, rozvíjať a zveľaďovať. Chýbal nám typ podujatia, ktorý by napĺňal a sýtil dušu. Bola tu silná skupina organizátorov na farskom úrade, obecnom úrade a kultúrnom stredisku, ktorí sa dali dohromady," podotkol riaditeľ MKS v Terchovej.

"Zaujímavosťou je, že Cyrilometodské dni prehĺbili vzťahy nielen medzi Slovákmi, ale prerastajú Terchovú, Žilinský kraj a Slovensko. Máme tu návštevy z Česka, Poľska, Macedónska, čo nás veľmi teší a povzbudzuje. Z Macedónska prišiel skopský biskup Kiro Stojanov. Priniesol nám relikvie svätého Klimenta Ochridského, ktoré boli vystavené aj na dnešnej svätej omši na Oravcovom a veriaci si ich mohli uctiť," povedal Patrnčiak.