Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Regióny

Cyrilometodské slávnosti na hradisku priblížili históriu Veľkej Moravy

Bojná, archívne foto. Foto: MP spol

Hradisko Valy v Bojnej je rekonštrukciou osídlenia Slovanov priamo v prírode a jedným z najvýznamnejších archeologických lokalít v strednej Európe.

Bojná 8. júla (TASR) - Slávnu históriu Veľkej Moravy prostredníctvom školy písania v hlaholike, lesnej pedagogiky, dobových remesiel, lukostreľby či prezentácie kuchyne našich predkov predstavili Cyrilometodské slávnosti, ktoré sa v sobotu konali v Bojnej v okrese Topoľčany. Novinkou deviateho ročníka slávností bola ukážka veľkomoravskej svadby, informoval Andrej Golský z odboru kultúry a múzejníctva na Obecnom úrade Bojná.

Pre najmenších bolo počas dňa pripravené množstvo historických aktivít a dobových atrakcií. Návštevníci sa mohli oboznámiť s prácou Sokoliarov kráľa Svätopluka, príbehom zvonu z Bojnej i ukážkou vtedajšieho dobývania brány hradiska. Súčasťou programu boli dobová módna prehliadka, komentovaná prehliadka historického tábora i rozprávanie archeológa Karola Pietu o Veľkej Morave. Program vyvrcholil slávnostnou svätou omšou celebrovanou biskupom Františkom Rábekom na mieste nálezu najstarších kresťanských pamiatok na Slovensku.

Hradisko Valy v Bojnej je rekonštrukciou osídlenia Slovanov priamo v prírode a jedným z najvýznamnejších archeologických lokalít v strednej Európe. V 9. storočí bolo významným opevneným mocenským centrom, ležiacim na obchodnej ceste medzi Ponitrím a Považím, v ktorom obyvatelia prijali kresťanstvo ešte pred príchodom sv. Cyrila a Metoda na Veľkú Moravu.

Toto archeologické nálezisko je populárne aj vďaka nálezom známych pozlátených plakiet a zvonu z Bojnej, ktoré sa zaradili medzi najstaršie dochované kresťanské pamiatky v Európe. Systematický archeologický výskum vykonáva od roku 2007 Archeologický ústav SAV pod vedením Karola Pietu.