Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Regióny

Festival Slavica dal bodku za tohtoročnými slávnosťami v Nitre

Tisícky veriacich sa 5. júla 2017 v Nitre zišli na národnej Cyrilometodskej púti. Slávnostnú svätú omšu na poľnom oltári na Svätoplukovom námestí celebroval reykjavícky diecézny biskup Dávid Bartimej Tencer, ktorý počas svojej netradičnej kázne rozosmial účastníkov púte a vyslúžil si ich potlesk. Vo svojej kázni vyzval veriacich, aby nielen strážili, ale najmä zveľaďovali dedičstvo otcov. Foto: TASR/Henrich Mišovič

Cyrilometodské slávnosti, ktoré sa začali v Nitre v pondelok 3. júla, sprevádzali kultúrne, historické a duchovné podujatia.

Nitra 5. júla (TASR) – Medzinárodný folklórny festival Slavica dnes ukončil trojdňové mestské slávnosti Nitra, milá Nitra. Folklórne súbory z Bieloruska, Poľska, Moravy, zo Srbska a Slovenska na Svätoplukovom námestí prezentovali kultúru svojej krajiny prostredníctvom vystúpení. Súčasťou deviateho ročníka festivalu bol aj sprievod krojovaných kultúrnych súborov, škola slovenského ornamentu a exteriérová výstava slovenského ornamentu. "Nitru vnímame a propagujeme ako centrum karpatského a podunajského slovanstva. Nitra je staré slovanské mesto a kultúra vychádzala práve odtiaľto," povedal Miloš Zverina, predseda občianskeho združenia Slavica, ktoré je organizátorom festivalu.

Cyrilometodské slávnosti, ktoré sa začali v Nitre v pondelok 3. júla, sprevádzali kultúrne, historické a duchovné podujatia. Program otvorila konferencia Cyrilo-metodské dedičstvo v Ponitrianskom múzeu. V múzeu bola otvorená aj výstava Ľudmila Cvengrošová – sochárka slovenskej histórie. „Je naozaj spätá so slovenskou históriou. Vo svojich dielach zobrazuje rôzne historické postavy, rôzne významné udalosti, ale veľmi precízne aj archeologické nálezy. Pani Cvengrošová okrem toho vytvorila množstvo medailí pre mesto Nitru, Nitriansky samosprávny kraj a ďalšie organizácie v Nitre. Jej dielom je napríklad aj súsošie Cyrila a Metoda na Nitrianskom hrade,“ vysvetlil riaditeľ múzea Anton Števko. Súčasťou prvého dňa mestských osláv bol aj Nitriansky jarmok, Pivné slávnosti, predstavenie muzikálu Povolanie pápež v Divadle Andreja Bagara a večerný koncert skupiny Gladiátor.

Druhý deň slávností pokračoval v utorok 4. júla Putovaním po stopách svätých Cyrila a Metoda, ktoré sa začalo pri románskom kostolíku svätého Michala v Dražovciach. Odtiaľ pútnici pokračovali pešo alebo na bicykloch ku Zoborskému kláštoru a do archeoskanzenu na Martinskom vrchu. Poslednou zastávkou bolo Svätoplukovo námestie v centre Nitry. “Sú to všetko miesta, ktoré niečo spája s 9. storočím a s obdobím Veľkej Moravy. Na jednotlivých zastávkach mali ľudia možnosť vypočuť si aj prednášku, ktorá bola venovaná cyrilo-metodskej misii. Po nej si mohli prezrieť aj tú lokalitu, v ktorej sa nachádzali,” povedal koordinátor Európskej kultúrnej Cyrilo-metodskej cesty Tibor Ujlacký.

Pod hradbami Nitrianskeho hradu sa začal dvojdňový historický festival Pribinova Nitrawa, na ktorom sa zišlo desať dobových spolkov s viac ako sto účastníkmi. Ako uviedol hlavný organizátor festivalu Daniel Balko, jednotlivé skupiny vo svojich táboroch zobrazovali dobový život v rozpätí od 7. do 13. storočia, teda od príchodu Slovanov na naše územie až po vyhlásenie Nitry za slobodné kráľovské mesto.

Z festivalu Pribinova Nitrawa


Program posledného dňa slávností odštartovala národná Cyrilometodská púť. Tisícky veriacich sa zišli na slávnostnej svätej omši na Svätoplukovom námestí, ktorú celebroval reykjavícky diecézny biskup Dávid Bartimej Tencer, slovenský rodák.