Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Regióny

Starostka Čahojová má obavy o opravu karlovoveskej radiály

Na snímke starosta bratislavskej mestskej časti Karlova Ves Dana Čahojová. Foto: TASR - Andrej Galica

Podľa starostky Karlovej Vsi pri rekonštrukcii karlovoveskej električkovej radiály sa môže zopakovať podobný scenár ako pri modernizácii trate v Dúbravke v roku 2014.


Bratislava 22. júna (TASR) – Pri rekonštrukcii karlovoveskej električkovej radiály sa môže zopakovať podobný scenár ako pri modernizácii trate v Dúbravke v roku 2014. Myslí si to starostka Karlovej Vsi Dana Čahojová, ktorá svoje obavy zdôvodňuje odkladaním termínov a nejasnosťou okolo začiatku plánovanej rekonštrukcie. Primátor hlavného mesta Ivo Nesrovnal to považuje za „kuvičie hlasy“.

"Magistrát nám doteraz nepredstavil projekt rekonštrukcie ani plán náhradnej dopravy verejnosti,“ uviedla Čahojová. Poukázala tiež na to, že samotný primátor pripustil odklad rekonštrukcie až na rok 2018, ktorý je rokom volebným. "Zopakuje sa tak scenár rekonštrukcie električkovej trate v Dúbravke, ktorá sa robila pod časovým tlakom v závere funkčného volebného obdobia primátora Milana Ftáčnika a skončila sa s mnohými technickými nedostatkami?“ pýta sa Čahojová. Mesto podľa nej zlyháva pri príprave projektu.

Primátor Bratislavy vytváranie tohto dojmu odmieta. „Už niekoľkokrát som pani starostku vyzval, aby prestala šíriť tieto poplašné zvesti, lebo sú založené na nezmysloch," zdôraznil s tým, že mesto pokračuje podľa plánu. "Máme stavebné povolenia, riadiaci orgán kontroluje podklady, pripravujeme vyhlásenie verejného obstarávania," zopakoval primátor.

Uviedol, že oznamovať presný časový termín začiatku rekonštrukcie nie je možné, vzhľadom na to, že nikto dopredu nemôže odhadnúť, aký bude priebeh a trvanie verejného obstarávania na dodávateľa stavby. Ohradil sa však voči narážkam na to, že bude chcieť realizáciu stihnúť za každú cenu do budúcoročných volieb. "Toto je projekt, ktorý presahuje volebné obdobie, určite sa nedopustím toho, čo sa stalo v roku 2014, keď sa rekonštrukcia dúbravskej radiály urobila narýchlo a s chybami, ktoré musíme dnes opravovať a ešte sme museli aj zaplatiť pokutu 70.000 eur za to, že vtedy pustili električky na trať bez potrebných kolaudácií," zdôraznil. "Naším záujmom je to radšej urobiť poriadne ako rýchlo," vyhlásil.

V prípade modernizácie karlovoveskej električkovej radiály sa má zrekonštruovať úsek od tunela pod hradom po križovatku ulíc M. Sch. Trnavského a Hanulova v Dúbravke. Od tejto časti po jej koniec na ulici Pri kríži sa trať modernizovala v roku 2014. Práce by mali trvať okolo 15 mesiacov a celkové náklady na modernizáciu môžu dosiahnuť sumu približne 67 miliónov eur. Mesto využije eurofondy, pokryjú 85 percent nákladov. Štát uhradí desať a samotné mesto päť percent.