Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

FOTO: Dolnú Trnávku ovládli tekvice, sú na každom kroku

Centrum Dolnej Trnávky zdobia v týchto dňoch desiatky naaranžovaných tekvíc. Netradičná výzdoba bola súčasťou Tekvicových slávností, ktoré v dedine vyvrcholili počas uplynulého víkendu. Foto: TASR/Jana Vodnáková

Pre slabú úrodu tekvíc mali podľa jej slov pri organizácii podujatia trochu problém.


Dolná Trnávka 7. októbra (TASR) - Centrum Dolnej Trnávky zdobia v týchto dňoch desiatky naaranžovaných tekvíc. Netradičná výzdoba bola súčasťou tekvicových slávností, ktoré v dedine vyvrcholili počas uplynulého víkendu.

Ako priblížila starostka Katarína Lajčiaková, podujatie pripravili miestne ženy zo skupiny Včielka z občianskeho združenia RAK. S myšlienkou organizovať toto už tradičné podujatie prišla pred rokmi Otília Jurgová. "Tento rok u nás slávnosti vyvrcholili v sobotu (3.10.), ale celý uplynulý týždeň sme žili tekvicami," priblížila starostka.

Počas tohto dňa bol pre návštevníkov pripravený bufetový stôl a mochito bar. "V bufetovom stole ponúkali dievčatá vlastné netradičné jedlá pripravené z tekvíc. Boli to rôzne polievky, nátierky, pagáče, šaláty. V mochito bare zase ponúkali rôzne koláčiky, drinky či tekvicový likér," priblížila starostka s tým, že nechýbal ani pult s bylinkami. Súčasťou podujatia boli aj tvorivé dielne, kde si deti zdobili tekvice.

Neprehliadnuteľná je tekvicová výzdoba v obci. Okrem interiéru obecného úradu a spoločenskej sály sú totiž vyzdobené aj dva parky pri obecnom úrade. "Pred obecným úradom sme mali stvárnenie slovenskej rodiny, unaveného baču, ovečky či tri sestry - fazuľa, kukurica a tekvica. Druhá strana parku pri hlavnej ceste bola venovaná deťom, tam nechýbali 'mimoňi', prasiatka či sliepky," dodala Lajčiaková.

Pre slabú úrodu tekvíc mali podľa jej slov pri organizácii podujatia trochu problém. O pomoc preto prosili nielen miestnych, ale aj ľudí z okolitých obcí. Všetky tekvice použité počas slávností boli totiž domáce. Aby takýmto starostiam v budúcnosti predišli, chcú si v obci vysadiť tekvice hromadne. "Tým, že sú tekvicové slávnosti u nás už tradičné, tak ľudia si odkladajú semiačka, na budúci rok sa budú sadiť. Máme už aj vymyslené miesto, kde by sme ich hromadne sadili," dodala starostka.