Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Regióny

SLEDUJEME: Silné sneženie, poľadovica i hmla komplikujú dopravu

Na snímke zasnežené Vysoké Tatry. Foto: TASR – Erika Ďurčová

Slovenský hydrometeorologický ústav vydal výstrahy prvého stupňa. Sneh môže predstavovať nebezpečenstvo v doprave a pri pohybe osôb.

Bratislava 6. decembra (TASR) - V Bratislavskom a Banskobystrickom kraji a niektorých okresoch Košického, Nitrianskeho a Trnavského kraja možno v stredu očakávať poľadovicu. Snežiť môže najmä na južnom Slovensku. Upozorňuje na to Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ), ktorý vydal výstrahy prvého stupňa.

V okresoch Bratislava, Dunajská Streda, Galanta, Komárno, Nové Zámky, Šaľa a Levice môže celý deň snežiť. Meteorológovia uvádzajú, že môže napadnúť 15 až 20 centimetrov snehu. Sneh môže predstavovať nebezpečenstvo v doprave a pri pohybe osôb.

SHMÚ varuje pred poľadovicou v dopoludňajších hodinách v Bratislavskom, Banskobystrickom a Nitrianskom kraji a v okresoch Rožňava, Dunajská Streda, Galanta, Hlohovec a Trnava.



Na hmlu upozorňujú meteorológovia v okresoch Brezno, Poprad, Kežmarok, Spišská Nová Ves a Levoča. Dohľadnosť tam môže byť znížená od 50 do 200 metrov. SHMÚ varuje, že hmla môže spôsobovať nebezpečenstvo v doprave.

Sneženie si v Bratislavskom kraji vyžiadalo viacero výjazdov policajtov


Husté sneženie si v Bratislavskom kraji vyžiadalo počas stredy viacero výjazdov policajtov. Do 13.00 h preverili 26 oznámených škodových udalostí a zasahovali aj pri troch dopravných nehodách. TASR o tom informovala bratislavská krajská policajná hovorkyňa Jana Šimunková.

"Na bezpečnú jazdu bez komplikácií v čase zimných poveternostných podmienok vodičom odporúčame, aby boli opatrnejší a prispôsobili jazdu k aktuálnej situácii," podotkla s tým, že pre pár ušetrených minút sa neoplatí riskovať.


Situácia v súvislosti so snehom je v kopcovitom chotári v Hriňovej pokojná


Situácia v súvislosti s aktuálnym hustým snežením je v kopcovitom chotári v Hriňovej v Detvianskom okrese v stredu pokojná. Snežiť začalo po 5.00 h. TASR to potvrdila vedúca oddelenia služieb hriňovského mestského úradu Zuzana Tršová.

Ako ďalej uviedla, v teréne sú v súčasnosti dva sypače Tatra a traktor na čistenie chodníkov. "V prípade potreby aj multicar s radlicou a posypom. Na lazoch sú na základe zmluvy pripravení traktoristi," objasnila. Podľa jej slov vydali meteorológovia výstrahu pred poľadovicou. "Budeme čakať, ako sa situácia ďalej vyvinie. Či nám do sneženia pribudne dážď, alebo to bude mrznúť," poznamenala.

Hriňová má v rozľahlom chotári pod Poľanou vo svojej správe 178 kilometrov ciest a ďalšie kilometre chodníkov. "Výkon zimnej údržby organizujeme v nepretržitom 24-hodinovom režime, vrátane dní pracovného pokoja a sviatkov," spresnila. Zabezpečuje ju 16 mestských pracovníkov v štyroch zmenách. Ďalších osem ľudí pomáha ručne čistiť úzke chodníky a zastávky autobusov.

Na zimu má samospráva zásobu 1800 ton posypového materiálu a šesť ton cestárskej soli. K dispozícii majú dva sypače Tatra s radlicou. "Ďalej je to multicar s radlicou a sypačom, dva traktory, dva nakladače a ďalšia ľahká technika," vymenovala Tršová a doplnila, že je to napríklad benzínová metla na zametanie. Podľa jej slov na hriňovských lazoch majú zabezpečené pluhovanie snehu 11 traktormi s radlicou od desiatich poskytovateľov. "Sú to ľudia, ktorí v lokalitách bývajú a vedia okamžite zareagovať," zdôraznila.

V Banskobystrickom kraji možno v stredu očakávať poľadovicu. Upozorňuje na to Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ), ktorý vydal výstrahy prvého stupňa.

Na snímke traktor odhŕňa sneh počas sneženia 6. decembra 2023 v Bratislave.
Foto: TASR - Pavol Zachar


Dopravný podnik Bratislava nezaznamenal pre sneženie doposiaľ žiadne komplikácie


Dopravný podnik Bratislava (DPB) nezaznamenal v súvislosti so stredajším snežením doposiaľ žiadne komplikácie. Pre TASR to uviedol hovorca DPB Martin Chlebovec.

"Ranná premávka by sa dala prirovnať k bežným pracovným dňom. Zjazdné sú aj trasy v kopcovitých oblastiach Bratislavy," ubezpečil Chlebovec.

V teréne sú pracovníci zimnej údržby, ktorí sa podľa neho starajú o posyp a odhrabávanie zastávok.

Pre okres Bratislava platia v súčasnosti výstrahy prvého stupňa pred snežením a poľadovicou. Podľa Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) by mohli napadnúť štyri až osem centimetrov nového snehu.

Hlavné mesto už v utorok (5. 12.) na sociálnej sieti informovalo o pláne zásahu zimnej údržby. Deklaruje, že sa celý rok pripravuje v snahe čo najviac zmierniť dosahy poveternostných podmienok na chodníky, cesty, cyklotrasy a námestia. "Počas výdatného sneženia však nie je reálne očakávať suché cesty a chodníky. Robíme však všetko preto, aby tieto komunikácie boli v rámci možností čo najbezpečnejšie a dosahy nepriaznivého počasia na fungovanie mesta čo najmiernejšie," ubezpečuje magistrát.



V trnavskom regióne zapríčinilo sneženie od rána deväť kolízií


Pre husté sneženie evidovala polícia v trnavskom regióne od raňajších hodín už deväť nehôd a škodových udalostí. Všetky priebežne rieši, informuje o tom na sociálnej sieti.

"Ide najmä o kolízie v okrese Trnava, v krajskom meste a jeho okolí sme mali pred 10.00 h nahlásených šesť. Z toho dve sa stali na ceste Trnava - Suchá nad Parnou, kde skončilo aj jedno auto na streche. Mimo cesty skončila prevrátená aj Škoda Octavia smerom na obec Bučany," uvádza. Nehody neobišli ani diaľnicu, kde osobné vozidlo Renault narazilo do zvodidiel a zablokovalo v smere na Bratislavu dva jazdné pruhy. Na ceste Trstená na Ostrove - Horný bar v okrese Dunajská Streda sa zrazili tri autá, dve osobné a jedno nákladné.



Silné sneženie obmedzuje na niektorých miestach dohľadnosť až do 100 metrov


Pre silné sneženie je obmedzená v stredu dohľadnosť do 100 metrov na R1 Trnava - Nitra a v Bratislave a okolí. Hmla s viditeľnosťou do 100 metrov je v lokalitách Pastierske, Švábovská stráň a Štrba. Informuje o tom Slovenská správa ciest (SSC) na svojom webe zjazdnosť.sk.

SSC upozorňuje, že na vlhkých a mokrých vozovkách sa pri zníženej teplote môže vytvárať poľadovica. Cesta II/531 v okresoch Revúca a Brezno je pre kamióny uzavretá. Zjazdné sú všetky sledované diaľničné úseky a rýchlostné cesty, cesty I., II., III. triedy, ako aj horské priechody.

SHMÚ: Časť Slovenska môže naďalej potrápiť sneženie a poľadovica



Časť Slovenska môže aj naďalej potrápiť sneženie a poľadovica. Vydané sú výstrahy prvého stupňa. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informuje na svojom webe.

Výstraha pred snežením je do štvrtkového (7. 12.) rána vydaná pre väčšinu Banskobystrického kraja, tiež pre okresy Prievidza, Levice, Zlaté Moravce a Turčianske Teplice. "Ojedinele spadne okolo desať centimetrov nového snehu," podotkli meteorológovia.

Do stredajšej polnoci sa môže podľa SHMÚ poľadovica ojedinele vyskytnúť v celom Banskobystrickom kraji, vo väčšine Nitrianskeho kraja a v okresoch Rožňava, Dunajská Streda, Galanta a Hlohovec. Vo štvrtok by mal pribudnúť aj Košický kraj, s výnimkou okresu Spišská Nová Ves.

Prvostupňová výstraha pred tvorbou snehových jazykov a závejov by mala začať platiť vo štvrtok od 7.00 h v celom Bratislavskom a Trnavskom kraji i v časti Trenčianskeho a Nitrianskeho kraja.