Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Regióny

Dáždnikový pochod v Bratislave pripomenie Svetový deň utečencov

Dáždnikový pochod, ilustračná snímka. Foto: TASR/Roman Hanc

Podujatie pri príležitosti Svetového dňa utečencov (20. 6.) sa začne dáždnikovým pochodom, jeho účastníci sa po 14.00 h vydajú z Primaciálneho paláca smerom k mestskej pláži na Tyršovom nábreží.

Bratislava 17. júna (TASR) – Podujatie spojené s dáždnikovým pochodom v Bratislave aj v tomto roku upozorní na osud utečencov. Akciu, ktorá vyjadrí nielen solidaritu, ale umožní tiež bližšie spoznať svet ľudí, nútených opustiť svoje domovy a hľadať bezpečie v iných krajinách, organizujú v sobotu popoludní v centre hlavného mesta.

Podujatie pri príležitosti Svetového dňa utečencov (20. 6.) sa začne "dáždnikovým pochodom", jeho účastníci sa po 14.00 h vydajú z Primaciálneho paláca smerom k mestskej pláži na Tyršovom nábreží. "Dáždnik je záchrana, istota a pomocník v núdzi. Preto ho ako štít symbolicky rozprestierame nad tými, ktorí to potrebujú," pripomínajú organizátori.

Okrem sprievodu pripravili kultúrny a komunitný program, jeho súčasťou budú aj niekdajší utečenci, ktorí našli na Slovensku druhý domov. Návštevníci podujatia si môžu pozrieť tiež výstavu Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR). "Prostredníctvom výstavy fotografií vás pozývame nazrieť do sveta utečencov, osôb bez štátnej príslušnosti a vnútorne vysídlených osôb z rôznych kútov sveta," spresnili organizátori.

Podujatie spolu s ďalšími partnermi organizujú Nadácia Milana Šimečku, Slovenská humanitná rada a Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) na Slovensku.

Realizujú ho s finančnou podporou z projektu "EMCA - Podpora migrantov prostredníctvom kultúrnych aktivít" financovaného z grantov EHP 2014 – 2021 a štátneho rozpočtu Slovenskej republiky.