Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Regióny

Dechtice: Katarínkou zneli tóny pátra Pantaleóna

Na snímke kostol svätej Kataríny. Súbor zaniknutých budov františkánskeho kláštora, pomerne zachovaných kostolných múrov a kostolnej veže zo 17. storočia nachádzajúcich sa v pohorí Malé Karpaty pri obci Dechtice v Trnavskom kraji. Foto: TASR - Dano Veselský

Napriek menej priaznivému počasiu prilákala možnosť pozrieť si pozostatky kostola a kláštora sv. Kataríny Alexandrijskej a postup prác na obnove pamiatky viac ako 150 návštevníkov.

Dechtice 21. augusta (TASR) – Posledným tohtoročným podujatím pre verejnosť na zrúcanine Katarínka pri Dechticiach v okrese Trnava bola Noc hradov a zrúcanín. V sobotu 19. augusta napriek menej priaznivému počasiu prilákala možnosť pozrieť si pozostatky kostola a kláštora sv. Kataríny Alexandrijskej a postup prác na obnove pamiatky viac ako 150 návštevníkov.

Podujatie začalo omšou a koncertom diel barokových majstrov. "Zaujímavosťou bolo, že autorom veľkej časti skladieb bol páter J. Pantaleón Roškovský, františkán, ktorý v 18. storočí v kláštore pôsobil," informoval dnes TASR Ľubomír Blišák, člen organizačného tímu projektu Katarínka. Po koncerte nasledovalo nočné sprevádzanie areálom, atmosféru dolaďovalo osvetlenie ruín, pripravené občerstvenie a teplý čaj.

Noc hradov a zrúcanín organizovalo občianske združenie Zachráňme hrady, dobrovoľníci z Katarínky sa doň zapojili po piaty raz. Zrúcanina kostola a kláštora sv. Kataríny sa nachádza v Chránenej krajinnej oblasti Malé Karpaty, medzi obcami Dechtice a Naháč. Projekt obnovy tento rok vstúpil do 23. sezóny, počas ktorej sa dobrovoľníci aktívne venovali záchrane historickej pamiatky. Letné tábory sú na Katarínke vedené pod zastrešujúcou organizáciou Združenia kresťanských spoločenstiev mládeže a od založenia sa na nich zúčastnilo 1602 dobrovoľníkov, ktorí na konzervovanie ruín využívajú dobové techniky škárovania a murovania. "V nasledujúcej sezóne je naplánované dokončovanie konzervačných prác kláštora. V kostole sa bude pracovať na posledných dvoch hlaviciach pilierov a ich následnom zatrávnení. Zároveň, okrem hrubých prác budú prebiehať aj archeologické výskumy a počas kalendárneho roka aj ďalšie podujatia pre verejnosť," dodal Blišák.