Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Regióny

Dedinou roka 2013 sa stali Malé Dvorníky

Ilustračné foto Foto: TASR

Druhé miesto obsadila Špania Dolina (okres Banská Bystrica), tretie Pruské (okres Ilava). Udelená bola i Mimoriadna cena obci Kechnec (okres Košice - okolie).

Banská Bystrica 18. septembra (TASR) – Obec Malé Dvorníky v okrese Dunajská Streda je víťazom súťaže Dedina roka 2013.

Bude reprezentovať SR v európskej súťaži o Európsku cenu obnovy dediny, ktorú od roku 1990 vyhlasuje Európske pracovné spoločenstvo pre rozvoj vidieka a obnovu dediny so sídlom vo Viedni. Výsledky 7. ročníka súťaže, ktorá sa na Slovensku organizuje od roku 2001, vyhlásili dnes v Banskej Bystrici na konferencii "15 rokov Programu obnovy dediny na Slovensku".

"Najkomplexnejšie splnila všetky požadované kritériá, bola najlepšie vyhodnotená vo všetkých hodnotených kritériách od Dediny ako záhrada, ako maľovaná atď.," konštatoval projektový manažér Programu obnovy dediny a súťaže Dedina roka Martin Lakanda zo Slovenskej agentúry životného prostredia (SAŽP). Ako uviedol starosta Malých Dvorníkov Marczell Zoltán pred vyhlásením výsledkov, myslia si, že prácu, ktorú robia, treba prezentovať, ukázať všetkým na Slovensku. "V súťaži sme druhýkrát a snažili sme sa vyplniť kvalitne všetky kategórie, aby sme mohli ukázať celú štruktúru obce," pokračoval Zoltán. Dodal však, že jedným z ich tromfov by mohla byť kategória Dedina ako partner. "Lebo náš rozvoj, investície v obci sú mnohokrát získané cez partnerstvá s našimi partnermi," povedal starosta.

Druhé miesto obsadila Špania Dolina (okres Banská Bystrica), tretie Pruské (okres Ilava). Udelená bola i Mimoriadna cena obci Kechnec (okres Košice - okolie). Ďalšie obce uspeli v kategóriách Dedina ako hospodár (Jablonka, okres Myjava), Dedina ako maľovaná (Baďan, okres Banská Štiavnica), Dedina ako klenotnica (Sebechleby, okres Krupina), Dedina ako pospolitosť (Pavlovce nad Uhom, okres Michalovce), Dedina ako partner (Šarovce, okres Levice), Dedina ako hostiteľ (Blatnica, okres Martin) a Dedina ako záhrada (Bošáca, okres Nové Mesto nad Váhom).

Slávnostné odovzdanie cien oceneným obciam sa uskutoční vo víťaznej v novembri. "Víťazi jednotlivých kategórií sú určitou klenotnicou slovenského vidieka, sú príkladmi pre ostatných starostov, ako môžu rozvíjať svoju obec, pracovať s občanmi, efektívne vynakladať zdroje, ktoré im boli zverené," podotkol Lakanda. Ocenené obce získavajú tiež financie na realizáciu vybraných projektov obnovy dediny či obohatenia života na dedine.

"Chceme, aby naša obec bola živá, robíme jednotlivé akcie, podujatia tak, že zapájame do nich čo najväčší počet našich obyvateľov. Už sme to pred dvoma rokmi skúsili a prihlásili sa do súťaže, kde sme dostali mimoriadnu cenu, čo nám ešte viacej dodalo síl, a preto sme sa prihlásili znovu," odôvodnila starostka obce Pavlovce nad Uhom Mária Dufincová.

Komisia hodnotila 27 prihlásených obcí v duchu motta európskej súťaže pre rok 2014: "Lepšie žiť". Cieľom súťaže je prezentácia krás, jedinečnosti a úspechov vidieka, zvyšovanie povedomia občianskej spoločnosti o hodnote krajiny, originality a národnej hrdosti, ale aj zvyšovanie konkurencieschopnosti a prestíže slovenských obcí. Vyhlasovateľmi sú Ministerstvo životného prostredia SR, SAŽP, Spolok pre obnovu dediny a Združenie miest a obcí Slovenska.

Na spomínanej konferencii bilancovali 15 rokov realizácie Programu obnovy dediny, do ktorého sa za tento čas zapojilo takmer 85 % vidieckych obcí na Slovensku. V rámci programu bolo za 15 rokov prostredníctvom dotácií rozdaných 7,7 milióna eur, konkretizoval Lakanda. Program je podľa neho komplexný, snažia sa v ňom poskytovať starostom poradenstvo, vzdelávajú ich v aplikovanej škole obnovy dediny, atď. "Potom to aj vyhodnocujeme spätnou väzbou, majú možnosť prezentovať svoje úspechy, ale aj overujeme funkčnosť Programu obnovy dediny. A tam je práve súťaž Dedina roka," dodal Lakanda.