Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Regióny

Dedinou roka 2015 sa stala obec Spišský Hrhov

Na snímke kovová socha fujaristu pred obecným úradom v zrevitalizovanom centre ozdobená drevorezbou v Spišskom Hrhove Foto: TASR/Oliver Ondráš

Víťazná obec prezentovala príkladný rozvoj miestneho hospodárenia, zdôvodnil organizátor súťaže.

Spišský Hrhov 28. septembra (TASR) – Obec Spišský Hrhov v Levočskom okrese sa stala víťazom národnej súťaže Dedina roka 2015. Táto obec podľa poroty najkomplexnejšie preukázala naplnenie princípov a požiadaviek súťaže spomedzi 20 zúčastnených dedín. Predstavitelia obce presvedčili národnú hodnotiacu komisiu, že rozsah jej obnovy a rozvoja je príkladný vo všetkých hodnotených oblastiach a dosiahnuté výsledky sú prezentovateľné na národnej a medzinárodnej úrovni.

„Víťazná obec prezentovala príkladný rozvoj miestneho hospodárenia, s využitím inovatívnych foriem podpory zamestnanosti, starostlivosť o obec, krajinu a životné prostredie, racionálne využívanie lokálnych zdrojov, zachovávanie vidieckej pospolitosti, partnerstiev, hmotného a nehmotného dedičstva, starostlivosti o obyvateľov obce, ako aj realizácie jedinečných aktivít vedúcich k harmonickému rozvoju obce,“ konštatoval manažér súťaže Dedina roka Martin Lakanda. Ako národný víťaz bude v budúcom roku reprezentovať Slovenskú republiku v súťaži o Európsku cenu obnovy dediny, ktorú od roku 1990 vyhlasuje Európske pracovné spoločenstvo pre rozvoj vidieka a obnovu dediny.

Druhé miesto v národnej súťaži obsadila obec Bošáca v okrese Nové Mesto nad Váhom a tretie miesto obec Kapušany v okrese Prešov. Na svojom záverečnom rokovaní v Selciach o tom koncom minulého týždňa rozhodla národná hodnotiaca komisia, ktorá určila aj víťazov ostatných kategórií súťaže. „Hodnotiaca komisia posudzovala prihlásené obce v zmysle pravidiel súťaže a v duchu motta aktuálneho ročníka európskej súťaže „byť otvorený“, ktoré oslovuje vidiecke oblasti k otvorenej spolupráci so svojimi susedmi a k spoločnému spájaniu síl prostredníctvom medziobecných a regionálnych spolkov a združení. Znamená to byť otvorený aj inovatívnym nápadom, stratégiám a perspektívam,“ uviedol Lakanda.

Na snímke jedna z miestností kaštieľa rodiny Csákyovcov z 19. storočia v Spišskom Hrhove
Foto: TASR/Oliver Ondráš

Cieľom súťaže Dedina roka je prezentácia krás, jedinečnosti a úspechov vidieka, zvyšovanie povedomia občianskej spoločnosti o hodnote krajiny, originality a národnej hrdosti, ale aj zvyšovanie konkurencieschopnosti a prestíže slovenských obcí. Komisia konštatovala, i napriek nižšiemu počtu prihlásených obcí do tohto ročníka súťaže, viditeľný nárast ich komplexného rozvoja. Je podľa nej potešujúce, že sa prihlásené obce otvárajú domácim aj zahraničným návštevníkom. Komisia zároveň apeluje na obce, aby vyvíjali tlak na dôsledné dodržiavanie legislatívnych nástrojov na zlepšenie uplatňovania adekvátneho stavebného poriadku, či regulatívov vo výstavbe, rešpektujúc identitu svojho vidieckeho prostredia.

Slávnostné odovzdávanie cien sa uskutoční vo víťaznej obci Spišský Hrhov v novembri. Vyhlasovateľmi súťaže Dedina roka 2015 sú Ministerstvo životného prostredia SR, Slovenská agentúra životného prostredia, Spolok pre obnovu dediny a Združenie miest a obcí Slovenska.