Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Starosta Demänovskej doliny nedoslúži volebné obdobie

Osudným sa mu stal výrub dvoch smrekov v blízkosti jeho chaty.

Demänovská Dolina 10. apríla (TASR) – Ešte stále úradujúci starosta liptovskej obce Demänovská Dolina Jakub Vojtek pravdepodobne nedoslúži celé volebné obdobie. Osudným sa mu stal výrub dvoch smrekov v blízkosti jeho chaty spred roka, za ktorý bol ešte koncom minulého kalendárneho roka právoplatne odsúdený.

"Absolútne sa necítim byť vinný, lebo som konal iba v rámci obcou schváleného výrubu celkom 80 stromov. Zaujímavé je, že problémom sa stali iba tie dva na pozemku, ktorý práve ja užívam formou dlhodobého prenájmu," skonštatoval dnes pre TASR Vojtek s tým, že už uhradil súdne určený peňažný trest 400 eur.

Zároveň podotkol, že na najbližšom zasadnutí obecného zastupiteľstva 24. apríla nemá problém vzdať sa starostovskej funkcie, ak preukázateľne porušil zákon. "Samozrejme, budem pokračovať v úsilí očistiť moje meno, lebo som presvedčený, že som splnil všetky formálne náležitosti spomínaného výrubu," zdôraznil odsúdený starosta.

Opačný názor prezentoval pre TASR predseda dotknutého pozemkového spoločenstva Milan Tomko. "Keď ma upozornili na tento neoprávnený výrub, boli sme si to preveriť a na základe zistených skutočností, že vyrúbal stromy, ktoré nikoho a nič neohrozovali, sme neodkladne podali trestné oznámenie," prízvukoval.

Rozsudok bol vydaný už v roku 2012

"Právoplatný rozsudok bol vydaný už koncom decembra 2012, no vinník nám spôsobenú škodu doteraz neuhradil. Nikto si nemôže robiť v lese svojvoľne, čo chce. Mal nás upozorniť, že potrebuje spíliť konkrétne stromy, boli by sme to vykonali alebo to ponúkli jemu aj s vyťaženým drevom a nebol by vznikol žiadny problém," pokračoval predseda poškodeného urbariátu.

Hovorkyňa Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Marta Bujňáková vysvetlila, že podľa Zákona o obecnom zriadení zaniká mandát starostu právoplatným odsúdením za úmyselný trestný čin alebo právoplatným odsúdením za trestný čin, ak výkon trestu odňatia slobody nebol podmienečne odložený. "Túto skutočnosť je starosta povinný bezodkladne písomne oznámiť obci. Ak tak neurobí, nesie zodpovednosť za všetky škody, ktoré napáchal tým, že konal ako najvyšší výkonný orgán obce," dodala.