Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Regióny

Deň hvezdární a planetárií v Hurbanove ponúkne veľa zaujímavostí

Ilustračné foto Foto: TASR/Radovan Stoklasa

V Hurbanove čaká na záujemcov prehliadka múzea, program v planetáriu a pri návšteve historickej budovy v prípade priaznivého počasia pozorovanie ďalekohľadom.

Hurbanovo 11. marca (TASR) – Pred jarnou rovnodennosťou organizujú v Slovenskej ústrednej hvezdárni (SÚH) v Hurbanove a v ďalších 16 centrách Deň hvezdární a planetárií. Podujatia sa uskutočnia v nedeľu 13. marca. TASR informovala vedúca odborno-metodického a popularizačno-vzdelávacieho oddelenia SÚH Drahoslava Výbochová.

Ako povedala, v marci je zvykom pripomínať si význam odbornej aj populirazičnej činnosti v astronómii formou dňa otvorených dverí v astronomických zariadeniach. „Iniciatíva sa začala v roku 1991 v talianskej Brescii ako Deň planetárií a odvtedy sa k talianskym astronómom pridali planetáriá z celej Európy, Slovensko nevynímajúc,“ vysvetlila.

Vzájomná spolupráca SÚH v Hurbanove a Slovenského zväzu astronómov a astronomických zariadení na Slovensku zjednotila termín tejto akcie na poslednú nedeľu pred jarnou rovnodennosťou pod názvom Deň hvezdární a planetárií. „Za priaznivého počasia čakajú na návštevníkov aj krásy nočnej oblohy. Mesiac je vo vhodnej fáze pred prvou štvrťou a určite zaujme pohľadom na svoj členitý povrch. Jasný Jupiter vychádza už večer, je v opozícii a má teda najlepšie pozorovacie podmienky,“ priblížila. Dodala, že pozornosť upúta jeho búrlivá atmosféra, štyri najjasnejšie mesiace, ktoré objavil už Galileo Galilei.

V Hurbanove čaká na záujemcov prehliadka múzea, program v planetáriu a pri návšteve historickej budovy v prípade priaznivého počasia pozorovanie ďalekohľadom. Vstup do planetária je každú celú hodinu. Program sa začína o 14.00 h.