Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Regióny

Deň Košickej detskej historickej železnice prišli osláviť stovky ľudí

Ilustračná snímka Foto: TASR/Milan Kapusta

Prevádzka detskej železnice potrvá v tejto sezóne do 21. októbra.

Košice 1. septembra (TASR) - Deň Košickej detskej historickej železnice prišli dnes osláviť na stanicu Alpinka stovky ľudí. Nasadené boli všetky dostupné rušne.

Ako pre TASR uviedol Ľubomír Lehotský z občianskeho združenia Detská železnica Košice, tohtoročné oslavy odštartovali veľkolepo. "Spustili sme do prevádzky po 20 rokoch odchodové návestidlá, tzv. semafory pre vlaky na stanici Alpinka," priblížil. Ľudia tak podľa jeho slov môžu vidieť, že stanička opäť dostáva podobu, akú mala pred 62 rokmi, kedy vznikla.

Od rána jazdili na trati všetky vlaky. "Máme pestrý program, svoje majstrovstvo nám prišli ukázať dobrovoľní hasiči z Medzeva s historickým vozidlom, máme tu modelovú železnicu, divadelné vystúpenie a rôzne workshopy pre deti," vymenoval. Zaujímavá je podľa Lehotského aj ukážku historických strojov a netradičné preteky parných a motorových rušňov. "Deti si môžu vyskúšať na nich povoziť sa," poznamenal.

Počet návštevníkov počas dňa odhadol Lehotský na viac ako 1000. Záujemcovia budú môcť nazrieť do zákulisia prevádzky, na stanovište rušňovodiča a kuriča či povoziť sa v kabíne strojvodcu aj v sobotu (2.9.). Vlak zo stanice Čermeľ vyrazí opäť o 9.20, 11.20, 13.20, 15.20 a 17.20 h.

Prevádzka detskej železnice potrvá v tejto sezóne do 21. októbra.