Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Regióny

Deň otvorených dverí prilákal do vodných stavieb stovky ľudí

Na snímke návštevníci pri prehliadke zariadenia vodnej nádrže Môťová počas dňa otvorených dverí pri príležitosti Svetového dňa vody vo Zvolene 23. marca 2018. Foto: TASR/Branislav Račko

Mohli sa tak oboznámiť s činnosťou nádrže, ktorá zásobuje niekoľko okresov pitnou vodou a tiež malej elektrárne, ktorá pomocou vody a vodných turbín vyrába elektrinu.

Zvolen/Málinec 24. marca (TASR) - Stovky ľudí využili v sobotu vstupy s výkladom do vodných stavieb Málinec v okrese Poltár a Môťová vo Zvolene. Mohli sa tak oboznámiť s činnosťou nádrže, ktorá zásobuje niekoľko okresov pitnou vodou a tiež malej elektrárne, ktorá pomocou vody a vodných turbín vyrába elektrinu.

Ako pre TASR uviedol hovorca Slovenského vodohospodárskeho podniku (SVP) Pavel Machava, prehliadky sa uskutočnili v niekoľkých vstupoch už v piatok 23. marca. "V sobotu dopoludnia boli ešte dva vstupy," povedal.

SVP zorganizoval pri príležitosti Svetového dňa vody Deň otvorených dverí aj na vodných stavbách Nosice, Turček, Starina, Bukovec. "V Nosiciach bolo okolo 400 ľudí a do Stariny sa ich prišlo pozrieť až 700," konštatoval.

Štátny podnik chce takýmto spôsobom priblížiť verejnosti potrebu ochrany tejto životodarnej tekutiny, ale aj ochranu pred jej silou v prípade povodní.

"Záujemcovia mali možnosť vidieť ukážku práce obsluhy vo velíne, odkiaľ sa riadi celá nádrž. V Málinci boli neodmysliteľnou časťou programu aj prehliadky útrob stavby. Vzostup približne 50 metrov pod korunu hrádze a následne výstup na vežu v strede priehrady," podotkol Machava s tým, že samozrejmosťou bol aj odborný a pútavý výklad pracovníkov vodných stavieb.

Svetový deň vody bol vyhlásený v roku 1992 na konferencii OSN o životnom prostredí v Rio de Janeiro. Každoročne sa oslavuje 22. marca. Témou tohtoročného Svetového dňa vody je Príroda pre vodu, ktorá skúma, ako môžeme využiť prírodu na prekonanie vodných výziev 21. storočia.