Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 25. máj 2024Meniny má Urban
< sekcia Regióny

Deň vojnových veteránov si v Banskej Bystrici pripomenú divými makmi

Vlčí mak na klope kabáta ako symbol Dňa vojnových veteránov, foto z archívu. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Cintorín v Majeri pripomína 1380 vojakov slovenskej, českej, talianskej, maďarskej, poľskej, rakúskej, rumunskej, ruskej, srbskej, chorvátskej a slovinskej národnosti.

Banská Bystrica 8. novembra (TASR) – Pri príležitosti 104. výročia ukončenia prvej svetovej vojny vzdá banskobystrická samospráva úctu padlým vojakom na všetkých vojnových hroboch a pietnych miestach na území mesta. Hlavný spomienkový akt v Deň vojnových veteránov sa uskutoční v piatok (11. 11.) symbolicky o 11.11 h pri Monumente na vojnovom cintoríne v Majeri. TASR o tom v utorok informovala hovorkyňa primátora Dominika Adamovičová.

Vence a divé maky položia zástupcovia mesta spoločne s vojakmi pri Pamätníku obetiam fašizmu v Kremničke, na rímskokatolíckom, evanjelickom a židovskom cintoríne, pri obelisku na námestí, ako i pri ďalších pomníkoch v rôznych častiach Banskej Bystrice.

"Celoročne sa staráme o 779 vojnových hrobov na území mesta. Jedným z nich je aj dôstojné pietne miesto v mestskej časti Majer, ktoré sa nám podarilo vytvoriť zo zničeného priestoru pôvodného areálu cintorína. V týchto dňoch je ukončená štvrtá etapa obnovy, na ktorú prispelo aj ministerstvo vnútra sumou 15.000 eur," konštatoval primátor Ján Nosko.

Cintorín v Majeri pripomína 1380 vojakov slovenskej, českej, talianskej, maďarskej, poľskej, rakúskej, rumunskej, ruskej, srbskej, chorvátskej a slovinskej národnosti. Aj tento rok sa rozhorí spomienková svieca – vyše dvojmetrový Tichý stĺp, ktorý je nainštalovaný v Monumente.

"Banská Bystrica sa počas prvej svetovej vojny stala jedným zo zdravotníckych centier celoštátnej siete vojenského zdravotníctva v Uhorsku. Práve v Majeri sídlila nemocnica, kde pochovali vojakov, ktorí tu ukončili svoju životnú púť. Toto miesto si preto zaslúži pozornosť, starostlivosť aj investície. Je nesmierne dôležité, aby existovali pamätné miesta na prejavenie úcty tým, ktorí za nás bojovali," dodala Miroslava Jančová, vedúca odboru kultúry, športu a cestovného ruchu banskobystrického magistrátu.