Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Desať slovenských miest získalo titul Európske mesto reformácie

Banská Štiavnica Foto: TASR/Jozef Poliak

Základnou myšlienkou Spoločenstva evanjelických cirkví v Európe je poukázať v tomto projekte na veľké rozmery reformácie v Európe.


Banská Štiavnica 26. marca (TASR) - Banská Štiavnica, spolu s ďalšími deviatimi slovenskými mestami, dnes dostali titul Európske mesto reformácie. Stalo sa tak v Evanjelickom kostole v Banskej Štiavnici v rámci slávnostných služieb Božích.

Ako TASR informovala tajomníčka pre mediálnu komunikáciu Evanjelickej cirkvi a.v. na Slovensku Edita Škodová, titul odovzdal zástupcom miest najviac spojených s reformáciou generálny tajomník Spoločenstva evanjelických cirkvi v Európe Michael Bünker, biskup Evanjelickej cirkvi a. v. v Rakúsku, ktorý zároveň v kostole odslúžil kázeň.

Vzácny titul dostali Kežmarok, mesto, ktoré sa ako jedno z prvých prihlásilo k reformácii, ďalej mestá Pentapolitany, ktoré v roku 1549 prijali spoločné vierovyznanie "Confessio Pentapolitana, kde sa prihlásili k evanjelickému náboženstvu podľa augsburského vyznania - Košice, Levoča, Bardejov, Prešov, Sabinov a tiež vybrané mestá Heptapolitany – bývalé banské mestá, ktoré v roku 1559 prijali vierovyznanie "Confessio Heptapolitana" - Banská Bystrica, Banská Štiavnica, Kremnica a Spišská Nová Ves, ktorá bolo jedným z miest, v ktorom v roku 1569 prijali vierovyznanie Spišského mestského seniorátu "Confessio Scepusiana".

Základnou myšlienkou Spoločenstva evanjelických cirkví v Európe (GEKE) je poukázať v tomto projekte na veľké rozmery reformácie v Európe. V rámci tohto projektu sa mestá, ktoré boli späté s reformačným hnutím, stávajú súčasťou širokej siete mnohých miest z celej Európy. Vzťahy s mestami Tübingen, Wittenberg, Vroclav, Augsburg, Rotterdam a mestami na území súčasného Slovenska boli už v 16. storočí veľmi živé. V mnohých študovali študenti z územia dnešného Slovenska a najmä ich prostredníctvom sa myšlienky reformácie úspešne šírili aj na Slovensko, kde nachádzali dobrú živnú pôdu.