Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Regióny

Deťom zamestnancov banskobystrickej nemocnice otvorili materskú školu

Fakultná nemocnica s poliklinikou (FNsP) F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici, archívne foto Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Nemocnica patrí so svojimi viac ako 2100 pracovníkmi medzi najväčších zamestnávateľov v Banskobystrickom kraji.

Banská Bystrica 18. februára (TASR) - Medzi zamestnávateľov, ktorí rozširujú svoju starostlivosť o zamestnancov budovaním predškolských zariadení pre ich deti, sa začiatkom tohto roka zaradila aj banskobystrická Fakultná nemocnica s poliklinikou F. D. Roosevelta. Medzi slovenskými zdravotníckymi zariadeniami je tak nemocnica v tejto oblasti zatiaľ prvou lastovičkou.

Novootvorenú materskú školu dnes navštívil štátny tajomník ministerstva zdravotníctva SR Mário Mikloši. "Realizácia tohto nápadu je dôkazom toho, že aj zdravotnícke zariadenia dokážu svojim zamestnancom ponúknuť zaujímavé benefity, čo je určite pozitívna správa, ako aj motivácia pre ďalších poskytovateľov zdravotnej starostlivosti," uviedol pri tejto príležitosti Mikloši.

Otvorenie materskej školy je podľa jeho slov nasledovaniahodnou novinkou o to viac, že najčastejšie sa o sociálnych benefitoch hovorí v súvislosti s veľkými firmami z oblasti informačných technológií, telekomunikácií či automobilového priemyslu. "Dnes je to už i Fakultná nemocnica v Banskej Bystrici, ktorá aj takýmto spôsobom dokumentuje, že si svojich zamestnancov váži a ponúka im túto výhodu," dodal štátny tajomník.

Nemocnica patrí so svojimi viac ako 2100 pracovníkmi medzi najväčších zamestnávateľov v Banskobystrickom kraji. Osemdesiat percent jej zamestnancov tvoria ženy. Brána materskej školy Naša škôlka sa pre prvých najmenších otvorila 4. januára. Momentálne ju navštevuje 11 detí sestier, lekárov a iných zamestnancov.

"Otvorenie škôlky mi podstatne uľahčilo návrat do práce. Je pohodlné, že ráno prichádzame spolu a poobede ideme spolu domov. Za veľké plus považujem, že mi syna zobrali uprostred roka, čo vo väčšine škôlok nie je možné. Nehovoriac o krásnom prostredí, modernom vybavení a obrovskej ústretovosti učiteliek. Malý zo začiatku pri príchode do škôlky plakal, a teraz je smutný, keď do nej nemôže ísť," hovorí gynekologička Dagmar Molitorisová, mamička trojročného Adriánka.

Výhodou, aké škôlka zamestnancom prináša, je napríklad prevádzková doba, ktorá je prispôsobená pracovnému času matiek, ktoré pracujú na zmeny. Tie, ktoré sú v celodennej alebo popoludňajšej zmene, majú o dieťa postarané až do 19.00 h.

"Starostlivosť o zamestnancov je súčasťou podnikovej kultúry. Tak, ako to robil už Tomáš Baťa a v súčasnosti napríklad aj vedenie podbrezovských železiarní, tak sme sa aj my rozhodli urobiť niečo navyše pre našich zamestnancov. Vieme, že situácia mladých rodín je v súčasnosti neľahká. Naším cieľom je, aby sa matky po ukončení materskej a rodičovskej dovolenky mohli čo najrýchlejšie, bez strachu o svoje deti, začleniť do pracovného procesu," vysvetlila riaditeľka nemocnice Miriam Lapuníková.

MŠ Naša škôlka sídli v kompletne zrekonštruovaných komfortných priestoroch oddelených od nemocničnej časti samostatným vchodom. Je určená pre deti zamestnancov nemocnice vo veku od 2,5 do 6 rokov. Zatiaľ je otvorená jedna trieda s kapacitou 21 detí, v prípade záujmu zo strany zamestnancov je nemocnica pripravená zriadiť ďalšiu. MŠ je zaradená do siete škôl a školských zariadení a zabezpečuje predprimárne vzdelávanie ISCED 0. Prevádzková doba je od 6.00 do 19.00 h. Poplatky sú podobné ako v mestských škôlkach. Rodičia platia 15 eur mesačne režijný poplatok a 2,80 eura je stravná jednotka na deň.