Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Regióny

Deti Čonkovcov by sa mali vrátiť k svojej rodine o niekoľko dní

Čonkovci Foto: youtube

Čonkovci odišli do Anglicka spolu so štyrmi deťmi za prácou. Piate sa im narodilo už v Británii. Prácu sa im nepodarilo získať, a tak zasiahli britské sociálne úrady, ktoré im deti zobrali.

Vranov nad Topľou 28. septembra (TASR) - Päť detí, ktoré odobrali britské úrady slovenskej rodine Čonkovcov, by sa mohlo vrátiť k svojim rodičom o niekoľko dní. TASR o tom informoval hovorca Ústredia práce sociálnych vecí a rodiny SR Peter Zeman. Ako dodal, súrodenci sú momentálne po prílete na Slovensko dočasne umiestnené v krízovom centre v meste Vranov nad Topľou.

"Deti boli umiestnené v krízovom centre najmä z toho dôvodu, že boli odovzdané jednou krajinou druhej. Momentálne sú v starostlivosti Slovenskej republiky, rozhodol o tom súd predbežným opatrením," vysvetlil Zeman s tým, že piatich súrodencov si nemohli odviezť domov ich rodičia ihneď po príchode do vlasti na základe toho, že sa v čase, keď súd rozhodoval o spomínanom predbežnom opatrení, nenachádzali na území Slovenska a nemohli tak administratívne prejaviť vôľu o získanie detí do svojej starostlivosti.

"Po prílete na Slovensko odovzdali deti anglické orgány sociálnej kurately našim. V krízovom centre budú dočasne umiestnené, kým súd rozhodne predbežným opatrením o zverejnení detí do starostlivosti ich vlastných rodičov. To by sa malo udiať v podstate dosť rýchlo," podotkol Zeman s tým, že Ústredie práce momentálne nemá informáciu o žiadnych dôvodoch, ktoré by mali brániť tomu, aby im súd v najbližších dňoch po vykonaní potrebných administratívnych a právnych úkonov, deti zveril.

Spomínaní rodičia sa dnes ráno dostavili na Úrad práce sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVaR) v Humennom, kde im pracovníci oddelenia sociálno-právnej ochrany vysvetlili ďalšie kroky, ktoré je nutné vykonať, aby si mohli odviezť svoje deti domov. V tejto veci bude následne opätovne rozhodovať humenský Okresný súd.

"Urobíme všetko preto, aby sme potrebné úkony urobili čo najskôr. Okresnému súdu v Humennom odovzdáme k prípadu náležitú správu a ten vo veci rozhodne. Rodičov sme o tom poučili," povedala pre TASR riaditeľka humenského ÚPSVaR Gabriela Karšková.

Veronika Čonková a Miroslav Goroľ z obce Brekov v okrese Humenné, odišli do Anglicka spolu so štyrmi deťmi za prácou. Piate sa im narodilo už v Británii, informoval portál sme.sk Prácu sa im nepodarilo získať, a tak zasiahli britské sociálne úrady, ktoré im deti zobrali. Na ich prípad upozornila televízia Joj, vďaka čomu sa začalo angažovať aj Centrum pre medzinárodnoprávnu ochranu detí a mládeže.