Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 24. máj 2024Meniny má Ela
< sekcia Regióny

Deti do lesoparku priláka ihrisko s prvkami počítačovej hry

Spevnia sa plochy, upravia chodníky a pribudnúť by mali dva veľké prístrešky, skupinový gril či drevený mobiliár. Súčasťou areálu je aj detské ihrisko.

Bratislava 10. mája (TASR) – V rámci medzinárodného projektu Urbannatur v lete zrekonštruujú areál Pod horárňou Krasňany v Bratislavskom lesoparku. Spevnia sa plochy, upravia chodníky a pribudnúť by mali dva veľké prístrešky, skupinový gril či drevený mobiliár. Súčasťou areálu je aj detské ihrisko. Mestské lesy chcú prilákať deti do areálu paradoxne prostredníctvom počítačovej hry.

"Angry birds je prvok, ktorý deti s mobilom v ruke zabrzdí na hodinu vnútri, ale dokáže ich podľa mňa vytiahnuť aj von," uviedla pre TASR Joanna Holčíková z príspevkovej organizácie Mestské lesy v Bratislave. V lesoparku by sa tak na ihrisku pre deti od troch do 12 rokov mohli objaviť postavičky aj súbor prvkov, ktoré hru pripomínajú. "Je to pomerne kontroverzná téma, preto je to aj na diskusiu s verejnosťou či organizáciami," dodala Holčíková.

Okrem tohto komerčného pohľadu na ihrisko majú Mestské lesy pripravený aj druhý edukatívny variant. Jeho základnými prvkami sú lesné zvieratká a projekt nesie názov Straka. Ktorý z nich sa nakoniec ujme, rozhodne sponzor. Na ihrisko totiž vyčlenené financie nie sú. "Hľadáme sponzora, lebo ihrisko je veľmi významný prvok, ktorý areál potrebuje," zdôraznila Holčíková s tým, že on si vyberie, ktorý variant chce podporiť. Prvý by stál 111.500 eur, druhý 93.200 eur.

Ak by sa sponzora poradilo nájsť, ihrisko by mohlo vyrásť asi za osem týždňov. Mestské lesy by ho chceli mať dokončené v rovnakom čase ako celý areál. Jeho rekonštrukcia bude prebiehať v júni až auguste, otvorený by mal byť v septembri. Na obnovu areálu o výmere jeden hektár je vyčlenených 150.000 eur, ktoré budú refundované z Európskeho fondu regionálneho rozvoja. V stredu 9. mája bola vyhlásená verejná súťaž na realizátora stavebných prác. Očakáva sa, že ukončená bude do dvoch mesiacov.

Ako ďalej uviedla Holčíková, po plochách s prístreškom je veľký dopyt. "Grilovanie je činnosť, ktorú Bratislavčania robia v prírode najradšej," vysvetlila s tým, že takéto plochy sa vždy tešia veľkej návštevnosti. "Tieto územia sa stávajú reprezentačnými plochami pre návštevy, ktoré sem veľmi radi Bratislavčania berú. A pokiaľ trávite čas vonku s deťmi, lesopark je adept číslo dva po Partizánskej lúke," dodala.

V rámci projektu Urbannatur prebehne 19. alebo 26. mája v mestských lesoch aj prieskum návštevnosti. "Na 19 vstupoch lesoparku sčítame dospelých, cyklistov, deti aj psi," vysvetlila Holčíková. Rovnaký prieskum prebehne na šiestich vstupoch na Partizánskej lúke, o ktorú je každý rok veľký záujem. "Robíme to preto, že máme vždy problém odpovedať na otázky o návštevnosti," odôvodnila.