Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Deti sa v centrách odborného vzdelávania môžu stať Inžinierom Juniorom

Ilustračné foto Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Cieľom je, aby si žiaci základných škôl zábavnou formou vyskúšali, čo ponúkajú odborné školy v Košiciach a v Spišskej Novej Vsi a inšpirovali sa k budúcemu štúdiu.

Košice 2. októbra (TASR) - Projekt JUNIVERZITY – juniorské univerzity pre žiakov základných škôl vo veku 11 až 15 rokov, sa začína v štyroch centrách odborného vzdelávania a prípravy, ktoré fungujú pri stredných školách v zriaďovateľskej pôsobnosti Košického samosprávneho kraja (KSK). Ich cieľom je, aby si žiaci základných škôl zábavnou formou vyskúšali, čo ponúkajú odborné školy a inšpirovali sa tak k ich budúcemu štúdiu. TASR o tom dnes informovala hovorkyňa predsedu KSK Zuzana Bobriková.

V rámci projektu JUNIVERZITY otvárajú centrá vedecko-zábavné vzdelávacie kurzy s pestrou ponukou a s rôznou dĺžkou trvania počas celého školského roka.

"Ich cieľom je rozvoj a získanie nových skúseností a zručností v oblastiach informačných a komunikačných technológií, techniky, umenia. Kurzy pod vedením skúsených lektorov budú zábavnou, tvorivou a kreatívnou formou určené pre všetkých, ktorí túžia po nových vedomostiach. Absolvent kurzu získa diplom a titul Inžinier Junior," vysvetlila Bobriková.

Prvé kurzy projektu JUNIVERZITY sa začínajú tento týždeň na troch košických školách. Na Strednej priemyselnej škole elektrotechnickej na Komenského ulici, Strednej odbornej škole technickej na Kukučínovej ulici, Strednej odbornej škole na Ostrovského ulici a na Technickej akadémii na Hviezdoslavovej ulici v Spišskej Novej Vsi.

"Inšpiráciu pre tento projekt sme našli v nemeckom Wuppertale, kde takáto hravá a nenásilná forma profesionálnej orientácie existuje. Naši nemeckí kolegovia s ňou majú veľmi dobré skúsenosti. Pomáha mladým pri výbere povolania. Je to aktivita pre žiakov základných škôl, ktorí takýmto spôsobom spoznajú centrá odborného vzdelávania a prípravy na našich stredných školách. Počas krátkodobých kurzov zažijú na vlastnej koži atmosféru mnohých povolaní a profesií. Budú si môcť odskúšať, ako fungujú moderné technológie a postupy. Posunú svoje vedomosti, ale získajú aj lepšiu predstavu o svojej budúcnosti," vysvetlil vedúci odboru školstva Úradu Košického samosprávneho kraja Štefan Kandráč, ktorý verí, že vďaka absolvovaniu týchto kurzov sa žiaci potom budú jednoduchšie rozhodovať pri výbere strednej školy.