Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Deti pomáhali policajtom z Revúcej testovať vodičov

Deň bielej palice Foto: TASR/František Iván

Pri príležitosti Dňa bielej palice deti testovali ohľaduplnosť vodičov voči nevidiacim v cestnej premávke. Policajti niektorým vodičom o kúsok ďalej dohovárali.

Revúca 15. októbra (TASR) - Deti zo Základných škôl pomáhali dnes policajtom dohovárať vodičom, ktorí sa v Revúcej nesprávali dostatočne opatrne počas akcie Deň bielej palice.

Ako pre TASR povedal predseda miestnej organizácie Únie nevidiacich a slabozrakých Slovenska (ÚNSS) Zoltán Paloš, prechádzať cez frekventovanú cestu je dnes riziko aj pre zdravých ľudí. V Revúcej však väčšina vodičov jazdí ohľaduplne a dnes ho na priechode neohrozil nikto.

Vodiči boli disciplinovaní

Nevidiaci s bielou palicou chvíľu čaká na priechode pre chodcov a počúva dopravu. Keď sa rozhodne prejsť na druhú stranu, zdvihne palicu do výšky pása, čím dá vodičom znamenie, že sa rozhodol vstúpiť na cestu. Cez priechod už palicu používa ako predĺženú ruku, ktorou ohmatáva prípadné prekážky. Nie všetci vodiči však zastavovali okamžite, ako videli nevidiaceho človeka vstúpiť na vozovku. Tým dohovárali o pár desiatok metrov ďalej policajti. "Áno, videla som chodca, aj to, že mal bielu palicu. Nedávno som však mala dopravnú nehodu, keď som nabúrala zozadu do iného auta. Odvtedy som veľmi opatrná a nechcela som prudko brzdiť, pretože som videla za sebou ďalšie auto. Chodca som však bezpečne obišla a neohrozila ho," vysvetlila jedna z kontrolovaných vodičiek.




Rozdávali aj darčeky

Šoféri dnes odchádzali väčšinou bez pokút. Spolu s policajtmi im však dohovárali deti a rozdávali im aj propagačné letáky s informáciami o Dni bielej palice. Zodpovední vodiči však dostali aj odmenu v podobe osviežovača vzduchu do auta. "Deti zo Základných škôl v Revúcej zapájame takmer do každej dopravnej akcie. Na vlastné oči vidia, čoho sa vodiči dopúšťajú. Neskôr sú potom oveľa opatrnejší, aj keď jazdia na bicykloch. Po takejto akcii vedia presne ako reagovať, keď sa na ceste objaví človek s bielou palicou. Je veľmi pravdepodobné, že si tieto návyky uchovajú aj neskôr, keď sa sami stanú vodičmi," doplnila inštruktorka dopravnej výchovy v Revúcej Andrea Paliašová.