Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Deti z Detského domova Liptovský Hrádok dostali nové počítače

Deti z Detského domova Liptovský Hrádok dostali nové počítače Foto: ANEXT

Liptovský Hrádok 21. marca (OTS) - Nové počítačové vybavenie, WIFI siete a softvérové licencie pre päť zariadení Detského domova Liptovský Hrádok – to je jedným z výsledkov už viac ako rok trvajúcej spolupráce detského domova a bratislavskej IT spoločnosti ANEXT.

Proces vybavovania Detského domova Liptovský Hrádok potrebnou IT technikou a infraštruktúrou začal takto pred rokom. V piatich objektoch, ktoré domov prevádzkuje, boli postupne nainštalované plnohodnotné IT zariadenia a siete. Proces prebiehal priebežne počas minulého roka silami technikov spoločnosti ANEXT.

Deti z Detského domova Liptovský Hrádok dostali nové počítače
Foto: ANEXT
Postupne boli prevádzky domova vybavené potrebným hardvérom, bola vybudovaná spoľahlivá WIFI sieť, zodpovedajúca požiadavkám pripojenia viacerých detí súčasne. Všetky zariadenia boli vybavené oficiálnym licenčným softvérom a navzájom nakonfigurované. Na ďalšiu správu zariadení boli okrem toho zaškolení interní pracovníci domova, tak aby sieť mohli udržiavať v prevádzke aj v budúcnosti.

Hoci IT zariadenia mal detský domov už i predtým, často bolo zastaralé a navzájom nekomunikovali dostatočne. Deti mali preto niekedy problém s plnením si školských povinností. Sťažovali sa aj na pomalý internet alebo nedostatočné pokrytie wifi signálom. Teraz však majú vybavenie umožňujúce zodpovednú prípravu do školy, ako i realizovanie mimoškolských záujmov.

Napriek úsiliu, ktoré inštalácia IT vybavenie vyžadovala, si myslíme, že to stálo za to. Deti majú prístup k technológiám na úrovni dnešnej doby. Je to jedným zo základných predpokladov toho, aby dieťa mohlo riadne študovať a plniť si školské povinnosti,“ hovorí generálny riaditeľ spoločnosti ANEXT Jozef Chamraz.

Za nové vybavenie sme samozrejme vďační, oceňujeme ale aj profesionálny prístup, s ktorým náš sponzorský partner k spolupráci pristupuje. Jedna vec je totiž dostať počítače, iná je mať ich adekvátne nainštalované a prevádzkované. Deti sa z nových počítačov samozrejme tešia,“ hodnotí riaditeľ detského domova Zdenko Michalides.

IT zručnosti sú dnes súčasťou základnej gramotnosti. „Chceme preto, aby deťom v budúcnosti pri uchádzaní sa o zamestnanie, nerobila žiadny problém otázka smerujúca na ovládanie práce s počítačom. No samozrejme sú tu aj mimoškolské aktivity a zábava. Sme radi, že sme deťom mohli pomôcť,“ hodnotí J. Chamraz.

Vybavenie IT technikou však bolo len jednou zo súčasní minuloročnej spolupráce IT spoločnosti a detského domova. Prebehlo viacero podujatí. Napríklad letný tábor v Liptovskom Jáne, kde deti mali možnosť absolvovania kurzu počítačovej zručnosti. Ďalej to bola exkurzia v bratislavskom sídle spoločnosti, či spoločný športový deň zamestnancov firmy a detí.

Chceme dať niečo viac, ako len hmotné veci,“ vysvetľuje J. Chamraz. „Myslíme si, že prinajmenšom rovnako dôležité sú aj ľudské vzťahy, či dospelé vzory,“ dodáva riaditeľ. Spolupráca spoločnosti ANEXT a Detského domova Liptovský Hrádok preto bude pokračovať i naďalej a na tento sú už naplánované ďalšie spoločné aktivity.