Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Deti z Detského domova v L. Hrádku sa vzdelávajú v oblasti IT

Foto: Anext, a. s.

Takmer dve desiatky detí z Detského domova v Liptovskom Hrádku zdokonaľujú v tomto týždni svoje zručnosti v oblasti informačných technológií (IT) na týždennom vzdelávacom programe v Liptovskom Jáne.

Liptovský Ján 1. septembra (OTS) - Takmer dve desiatky detí z Detského domova v Liptovskom Hrádku zdokonaľujú v tomto týždni svoje zručnosti v oblasti informačných technológií (IT) na týždennom vzdelávacom programe v Liptovskom Jáne. O svoje znalosti a skúsenosti sa s nimi delí osem špecialistov z bratislavskej IT spoločnosti Anext.

"Veľký prínos tejto spolupráce je najmä v získavaní nových osobných kontaktov. Ak sa chce niektoré z našich detí profesionálne venovať IT oblasti, má k dispozícii pomocnú ruku. Určite je to pre nich výzva a som presvedčený, že im to pomôže aj pri budúcom pracovnom zaradení," uviedol pre TASR riaditeľ detského domova Zdenko Michalides. Veľkou výhodou je podľa neho bezplatné preškolenie zamestnancov, na ktoré by detský domov nikdy nemal dostatok finančných prostriedkov.

Cieľom počiatočnej spolupráce bolo zlepšiť vybavenosť zariadenia informačnými technológiami. Dnes firma s Detským domovom v Liptovskom Hrádku spoločne organizujú rôzne podujatia, na ktorých deti naberajú skúsenosti a zručnosti, ktoré by im mohli pomôcť pri hľadaní zamestnania alebo pri zvládaní situácií v osobnom živote. "Okrem IT vybavenia sme nášmu sponzorskému partnerovi chceli venovať aj mentorskú pomoc. Tá je podľa nás dôležitejšia, pretože prináša pre deti dlhodobé výsledky," vysvetlil generálny riaditeľ Anext, a. s., Jozef Chamraz.

Na vzdelávacom tábore sú deti vo veku od sedem do 21 rokov. "Pre nás všetkých je to veľkým prínosom. Niečo sme si zopakovali a niečo nové sme sa naučili. Lektori sú ochotní a páči sa mi, akým spôsobom s nami komunikujú," povedal účastník programu, 15-ročný Kristián. Spolupráca je však prospešná aj pre samotnú spoločnosť. Jej zamestnanci môžu nazrieť do iného sveta a nadviazať nové priateľstvá, čo dáva ich pracovnému životu nový rozmer a pomáha zároveň skvalitňovať firemnú kultúru.

Bratislavská spoločnosť chce dať deťom šancu i v pracovnom uplatnení. Tí najlepší, ktorí sa počas partnerstva vyprofilujú, majú možnosť získať pracovnú stáž, prípadne v budúcnosti plnohodnotné zamestnanie. "Vieme, že odchovanci detských domovov sú oproti ich rovesníkom pri hľadaní zamestnania často znevýhodnení. My im chceme pomôcť pri štarte do života," dodal Chamraz. "Už mi niečo také ponúkli. Uvidíme, ako doštudujem a ktorým smerom sa vydám. Je tam potom na výber viacero odborov. Určite to zvážim, je to lákavá ponuka," vyjadril sa 21-ročný Jozef, študent Technickej univerzity v Košiciach.