Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Regióny

VIDEO:Detskú Univerzitu Komenského otvorili slávnostnou imatrikuláciou

Na snímke študenti Detskej Univerzity Komenského počas slávnostného otvorenia v Aule Univerzity Komenského 4. júla 2023 v Bratislave. Foto: TASR Jakub Kotian

Účasť na DUK podľa podpredsedu BSK Juraja Štekláča robí zo študentov renesančných ľudí.

Bratislava 4. júla (TASR) - Detská Univerzita Komenského (DUK) otvorila v utorok svoj 21. ročník slávnostnou imatrikuláciou. Ponúka 19 workshopov a deväť prednášok, v ktorých sa deti môžu naučiť nové veci a rozšíriť svoje vedomosti. Detskú univerzitu organizuje krajské Divadlo Aréna a Univerzita Komenského v Bratislave od roku 2003.

"Na klamstvo nepotrebujete nič, ale na to aby ste ho vyvrátili, potrebujete mať seriózne argumenty, vedieť fakty, potrebujete sa pripraviť na potenciálne námietky," povedal počas slávnostnej imatrikulácie rektor UK Marek Števček. Podotkol tiež, že študenti musia vidieť vlastnú nevedomosť a snažiť sa ju prekonávať, a preto je rád, že sa zúčastnili na DUK.

Na snímke riaditeľ Divadla Aréna Juraj Kukura počas slávnostného otvorenia Detskej Univerzity Komenského v Aule Univerzity Komenského 4. júla 2023 v Bratislave.
Foto: TASR Jakub Kotian


Účasť na DUK podľa podpredsedu BSK Juraja Štekláča robí zo študentov renesančných ľudí. "Vzdelávajte sa, nie preto, že dostanete niekde dobrú známku, ale pre vzdelanie ako také, posúva vás dopredu," podotkol Štekláč.

Riaditeľ Divadla Aréna a zakladateľ projektu DUK Juraj Kukura priblížili, že za uplynulé ročníky sa na detskej univerzite zúčastnilo viac ako 5000 denných študentov a online štúdium má viac ako 2200 absolventov. Zdôraznil jedinečnosť DUK v tom, že sa odohráva na javisku. Pripomenul, že deti, ktoré sa na univerzitu prihlásili, to robili dobrovoľne a so záujmom. "Všetci chcú a nemusia, to je dôležité," dodal Kukura.

Na snímke zľava riaditeľ Divadla Aréna Juraj Kukura a rektor Univerzity Komenského v Bratislave Marek Števček počas slávnostného otvorenia Detskej Univerzity Komenského v Aule Univerzity Komenského 4. júla 2023 v Bratislave.
Foto: TASR Jakub Kotian


Niektorí študenti sa na detskej univerzite zúčastnili už viackrát. "Naučila som sa nové veci, ktoré som nevedela, a workshopy sú pre mňa super, lebo sa nenudím doma a som v podstate celé leto vonku," zhodnotila študentka Ela.