Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Folklórne slávnosti vyvrcholia Krajanskou nedeľou a galaprogramom

Na snímke publikum sleduje program Poklona slávnostiam, ktorým vyvrcholil druhý deň 50. ročníka festivalu Podpolianske slávnosti v Detve 11. júla 2015. Program vzdal hold zakladateľom, tvorcom a choreografom slávností a folklórnych súborov. Foto: FOTO TASR - Andrej Galica

V programe účinkuje celkom 230 ľudí v siedmich súboroch zahraničných Slovákov z Chorvátska, Maďarska, Rumunska a Srbska.

Detva 12. júla (TASR) - Jubilejné 50. Folklórne slávnosti pod poľanou (FSP) v Detve dnes popoludní vyvrcholia programom súborov, skupín a sólistov Slovákov žijúcich v zahraničí s názvom Keď sa Slovák na Dolnú zem poberal. Tvorcovia programu návštevníkom priblížia spoločenský život, tvrdú prácu a predovšetkým uchovávanie tradícií, zvykov, piesní, tancov i muziky, tak ako si ich do dnešných dní Slováci na Dolnej zemi zachovali.



"Šíriť ľudové tradície, zvyky, obrady a propagovať ich trvalé hodnoty je plnenie posolstva ľudského rodu, našich predkov, je to naše trvalé poslanie," píše sa v sprievodnom slove k programu. V programe účinkuje celkom 230 ľudí v siedmich súboroch zahraničných Slovákov z Chorvátska, Maďarska, Rumunska a Srbska. Ďalších okolo 90 ľudí prezentuje to najlepšie, najchutnejšie a najvoňavejšie, čím sa hrdí kuchyňa dolnozemských Slovákov.



Garantom uvedenia programu je Úrad pre Slovákov žijúcich v zahraničí, realizátorom folklórne združenie Púčik z Brna. Podujatie sa koná pod záštitou podpredsedu vlády a ministra zahraničných vecí SR Miroslava Lajčáka.

Záver FSP bude od 16. h patriť galaprogramu s názvom Slávnostiam na vďaku, ktorý je nielen záverečnou bodkou jubilejných slávností, ale završuje aj významnú etapu FSP v zachovávaní a šírení hodnôt tradičnej ľudovej kultúry a jej folklórnych prejavov.