Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Regióny

Detva s reguláciou potoka čaká na novú výzvu z eurofondov

Ilustračné foto. Foto: TASR/Ivan Kríž

Náklady na projekt obnovy potoka sú vyčíslené približne na 1,5 milióna eur.


Detva 6. októbra (TASR) - Mesto Detva, ktoré si v roku 2011 vypožičalo časť miestneho potoka od Lesov SR, š.p., aby mohlo aktívnejšie zabezpečovať jeho obnovu, čaká aktuálne na vyhlásenie vhodnej výzvy na čerpanie prostriedkov z eurofondov. Samospráva sa už o nenávratný finančný príspevok na tento projekt uchádzala v uplynulom plánovacom období, nebola ale úspešná.

Zmluvu na prenájom Detvianskeho potoka uzatvorilo mesto s Lesmi SR do 31. decembra 2025. Prenajalo si ho preto, že tok dlhodobo ohrozoval mesto prívalovými povodňami. Nánosy a neupravené dno potoka spôsobovali jeho vyliatie v niektorých častiach mesta. Lesy SR situáciu dlhodobo neriešili, pričom sa odvolávali na nedostatok peňazí. Podľa hovorcu Lesov SR Vlastimila Rezka jednou z možností, ako zvýšiť prísun financií na údržbu a obnovu miestnych tokov, je využitie fondov EÚ samosprávami. Mesto si preto po dohode so štátnymi lesmi zobralo do správy vyše trojkilometrový úsek toku, vedúci cez mesto.

Náklady na projekt obnovy potoka sú vyčíslené približne na 1,5 milióna eur. Počíta sa s kompletným vyčistením koryta, spevnením profilu, ako aj s výmenou poškodených mostíkov.