Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Regióny

Obnovia staré detvianske vyrezávané kríže, symboly Podpoľania

Folklórne slávnosti v Detve. Foto: TASR/Dušan Hein

Oba stoja pri kostole sv. Františka Assiského v starej časti Detvy a už od konca minulého storočia pútajú pozornosť návštevníkov.

Detva 21. júla (TASR) - Dva z detvianskych vyrezávaných krížov, ktoré už dlhé desaťročia patria k symbolom Podpoľania a tamojšej ľudovej kultúry, zrenovujú. Oba stoja pri kostole sv. Františka Assiského v starej časti Detvy a už od konca minulého storočia pútajú pozornosť návštevníkov.

Vyšší z krížov, ktorý dominuje priestranstvu medzi kostolom a tzv. chudobiencom, dokončil majster rezbár Ján Fekiač v roku 1977. "Medzi zaujímavosti tohto vyrezávaného kríža patrí aj vydlabaný výklenok, do ktorého vložil majster tri klince ako symboliku klincov, ktorými bol na kríž pribitý Ježiš Kristus," uviedla pre TASR hovorkyňa mesta Detva Zuzana Juhaniaková. Druhý, o niečo nižší kríž, dokončil Fekiač v roku 1991, krátko pred svojou smrťou.

"Po citlivom zbrúsení zvetraného povrchu, s cieľom dôsledne zachovať jedinečný rukopis rezbára, bude potrebné opakovať konzervačné a kolorujúce nátery," priblížila priebeh prác hovorkyňa.

Detvianska farnosť zverila renovačné práce rezbárovi Jozefovi Ďuricovi z neďalekej Hriňovej, ktorému budú pomáhať aj dobrovoľníci. Ďurica pokračuje v rezbárskom odkaze J. Fekiača.

Detvianske vyrezávané kríže sú evidované v Ústrednom zozname kultúrnych pamiatok Slovenska. Zrenovované by mali pri kostole stáť už na jeseň.