Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 26. máj 2024Meniny má Dušan
< sekcia Regióny

Primátor: Detva sa bude musieť zaoberať ďalšou cestou na amfiteáter

Na archívnej snímke areál amfiteátra v Detve. Foto: EASYFOTO TASR - Silvia Tannhauserová

Amfiteáter je centrom jednej z najväčších prehliadok tradičnej ľudovej kultúry na Slovensku, Folklórnych slávností pod Poľanou.

Detva 27. septembra (TASR) - V krátkom čase vybudovať druhú prístupovú cestu na letný amfiteáter v Detve nie je možné, pri príprave nového územného plánu sa tým však budeme musieť zaoberať. TASR to povedal primátor Branislav Baran.

Amfiteáter je centrom jednej z najväčších prehliadok tradičnej ľudovej kultúry na Slovensku, Folklórnych slávností pod Poľanou. Areál je však na takom mieste, že jediná prístupová cesta k nemu vedie po úzkej Sládkovičovej ulici pomedzi rodinné domy. Pri tvorbe nového územného plánu sa tak mesto podľa primátora potrebuje zamýšľať nad tým, ako ho prepojiť napríklad s Novou Vsou. Riešenie by podľa jeho slov malo byť minimálne pre záchranné zložky.

Dodal, že bezpečnosť je pri organizovaní letného festivalu prvoradá. Policajti totiž mali k jeho uskutočneniu výhrady. Boli však aj také, ktoré potrebujú čas a väčšie investície. "Na nejaké nedostatky sme to však tento rok zvládli celkom dobre," objasnil primátor.

Ako ďalej poznamenal, pre organizovanie dopravy počas tohtoročných slávností požiadalo mesto o súčinnosť štátnu políciu. Tá podľa Barana poskytla dostatočný počet príslušníkov, ktorí pomáhali riadiť dopravu počas festivalu. Výsledkom spolupráce s mestskou políciou tak bolo, že sa v Detve netvorili kolóny áut. "Neznamená to však, že nie je na čom pracovať," zdôraznil.

V areáli tento rok doplnili most pre chodcov, ktorý uvoľnil most pre autá, ktoré prichádzali do sektora pre hostí. "Ľudia mali svoj priestor, po ktorom mohli chodiť. Doprava na parkovisko a z neho tak bola plynulejšia," vysvetlil primátor s tým, že priaznivý vplyv na organizáciu vozidiel mal aj zvýšený poplatok za parkovanie. "Prinieslo to efekt, ktorý sme čakali, súčasný poplatok päť eur neplánujeme meniť," reagoval. Jeho cieľom bolo, aby Detvania nechali autá doma a na slávnosti prišli pešo alebo kyvadlovou dopravou. K dispozícii pre domácich tiež boli prímestské autobusové spoje.

Slovenská autobusová doprava Zvolen pre TASR uviedla, že za štyri dni prevádzky kyvadlovej dopravy prepravili viac ako 3300 cestujúcich. Jej využitie podľa nej záviselo od jednotlivých dní prevádzky. "Dopravu na prímestských linkách zabezpečovalo 18 vodičov 34 spojmi, ktorými sa prepravilo viac ako 950 cestujúcich," uzavrel dopravca.

Folklórne slávnosti pod Poľanou v Detve sa tento rok uskutočnili v termíne od 6. do 9. júla.