Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Regióny

Detvianske umenie otvorilo dielňu na kurzy vyšívania krivou ihlou

Folklórne slávnosti v Detve. Foto: TASR/Dušan Hein

Záujem o kurzy bol už pred otvorením veľký.

Detva 6. marca (TASR) - Dielňu, zameranú na vyšívanie krivou ihlou, otvorili slávnostne v piatok v priestoroch prevádzky Detvianskeho ľudového umenia v Detve. Záujemcovia o túto tradičnú a pre podpoliansky región kedysi typickú umeleckú techniku, ktorá ešte v medzivojnovom období dávala v Detve obživu asi trom stovkám žien, sa ju budú môcť naučiť počas desiatich "sedení".

"Myšlienku založenia dielne som nosila v hlave už niekoľko rokov. Nakoniec sa mi naskytla možnosť prenajať si od mesta priestor, ktorý susedí s mojou prevádzkou. Veľmi mi pri tom pomohla aj Rozvojová agentúra BBSK, ktorá zverejnila výzvu, do ktorej môj projekt zapadol," povedala TASR šéfka dielne Iveta Smileková.

Sama sa uchovaniu tejto techniky venuje už od 90. rokov uplynulého storočia, pričom nadviazala na prácu svojej starej mamy Veroniky Golianovej, ktorá znalosti a materiál, súvisiaci s touto výnimočnou technikou šitia ľudových vzorov, zhromažďovala od konca 60. rokov 20. storočia.

Záujem o kurzy bol už pred otvorením veľký. Podľa Smilekovej len keď sa rozšírilo, že budú kurzy šitia krivou ihlou, prihlásilo sa jej 34 ľudí. "Začať však môže len osem," podotkla.

Vybrané výrobky by mali byť súčasťou regionálnych pultov, ktoré nedávno rozbehla Rozvojová agentúra BBSK Dobrý kraj. Šéfka dielne sa ale o dopyt v čase rozmachu všetkého, čo súvisí s folklórom a tradíciami, neobáva. "Ja a ženy, ktoré pracujú pre moju prevádzku, máme prácu na rok dopredu," dodala.