Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Regióny

Devínska N. Ves zakúpila defibrilátor, prvý v tejto mestskej štvrti

Externý defibrilátor, ilustračná snímka Foto: TASR/Jakub Kotian

Ide o automatický defibrilátor s jednoduchým ovládaním, ktorý zároveň poskytuje obrazové a hlasové pokyny a pomôcky počas fázy kardiopulmonálnej resuscitácie (KPR).

Bratislava 23. apríla (TASR) – Bratislavská Devínska Nová Ves má nový automatický externý defibrilátor. Ten bude umiestnený na kontaktnom pracovisku miestneho úradu na Novoveskej ulici, pričom ide o prvý takýto prístroj na záchranu ľudského života, ktorý sa v mestskej časti nachádza. Doteraz bol najbližší pri obchodnom dome v Lamači. Miestnu samosprávu vyšiel na 1860 eur.

"Kúpu inicioval predseda Dobrovoľného hasičského zboru obce na základe odborného školenia prvej pomoci. V minulosti pri asistenčných protipožiarnych hliadkach prišlo k incidentu, kde by bol takýto prístroj nápomocný," uviedol pre TASR devínskonovoveský starosta Milan Jambor s tým, že prístroj samospráva zakúpila aj ako prevenciu pri podobných situáciách. Hasiči s odborným školením prvej pomoci ním budú vybavení na každej asistenčnej protipožiarnej hliadke.

Ide o automatický defibrilátor s jednoduchým ovládaním, ktorý zároveň poskytuje obrazové a hlasové pokyny a pomôcky počas fázy kardiopulmonálnej resuscitácie (KPR). Je vybavený špeciálnymi elektródami, ktoré vyhodnocujú hĺbku masáže srdca a frekvenciu, čím pomáhajú zachraňujúcej osobe udržať správny rytmus a hĺbku stláčania hrudníka. Užívateľ dostáva informácie prostredníctvom LCD displeja a obrázkov vytlačených na prednom paneli. Tie predstavujú reťaz úkonov, ktoré by mala zachraňujúca osoba vykonať, počnúc kontrolou dýchania a vedomia postihnutej osoby, cez privolanie pomoci, začatie spomenutej resuscitácie, až po fázu analýzy a prípadného dodania výboja, ak to prístroj odporučí, s následným pokračovaním resuscitácie.

Ďalší podobný prístroj miestna samospráva v najbližšom období zo svojho tohtoročného rozpočtu zatiaľ zakúpiť neplánuje. "Mestská časť bude ale naďalej podporovať podobné projekty pre boj za záchranu ľudského života," dodal Jambor.