Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Regióny

Digitalizačné pracovisko SNG sa bude nachádzať v Kapitánskom dome

rekonštrukcia Kapitánskeho domu Foto: TASR/Jozef Poliak

Objekt Kapitánskeho domu je súčasťou renesančného zámockého komplexu a je postavený na neskorogotických základoch.

Bratislava/Zvolen 5. októbra 2012 (TASR) - Slovenská národná galéria (SNG) začala v uplynulých týždňoch rekonštruovať na Zvolenskom zámku Kapitánsky dom, kde sa buduje moderné špecializované digitalizačné pracovisko.

Ako TASR informovala PR manažérka SNG Dáša Dúbravová, nové digitalizačné pracovisko bude obsahovať niekoľko logicky prepojených prevádzok: skenovaciu miestnosť, kancelárie postprocesingu, fumigačnú komoru, depozitárne priestory na dočasné uloženie zbierkových predmetov a reštaurátorsko-konzervačné pracovisko.

Sústredenie činností pod jednu strechu do vlastných priestorov v logickej nadväznosti prispeje nielen k udržateľnosti projektu, ale stane sa plnohodnotnou súčasťou areálu SNG. Objekt bol vybraný na základe jeho polohy v strede Slovenska, kde sa tak budú môcť čo najlepšie sústrediť všetky diela, ktoré prejdú digitalizáciou.

Dôležitým a rozmerovo najväčším komponentom digitalizačného pracoviska bude komora na fumigáciu zbierkových predmetov, inými slovami komora, kde sa vložia zbierkové predmety, ktoré sú zamorené plesňami. V nej sa pomocou špeciálneho plynu pleseň zlikviduje.

Fumigačná komora predstavuje pre SNG nesmierne hodnotný prírastok v rámci technologického vybavenia a posunie ju v oblasti ochrany zbierkových predmetov výrazne dopredu.

Kapitánsky dom sa nachádza v malebnom prostredí Zvolenského zámku

Objekt Kapitánskeho domu je súčasťou renesančného zámockého komplexu a je postavený na neskorogotických základoch. Samostatne stojaci objekt je súčasťou opevnenia zámku a sám osebe je malebným a hodnotným dvojpodlažným objektom. Jeho adaptácia na novú funkciu zhodnotí súčasť renesančného areálu a prispeje k pozdvihnutiu umeleckého dedičstva. Táto predispozícia zároveň umožňuje umiestniť do jedného objektu komplexné pracovisko. Ukončenie rekonštrukcie sa predpokladá na záver roka.

Projekt Digitálna galéria sa v súčasnosti realizuje na troch miestach súbežne, a to v SNG, v Stredoslovenskej galérii v Banskej Bystrici a v Galérii mesta Bratislavy, kde sú nainštalované veľkorozmerné skenery, ktorými sa už v plnej miere digitalizujú zbierkové predmety.

Národný projekt Digitálna galéria je súčasťou Operačného programu Informatizácia spoločnosti, prioritná os 2. Do projektu je zapojených ďalších 17 galérií z celého Slovenska. Do konca roku 2015 sa zdigitalizuje 110.000 zbierkových predmetov výtvarného umenia, vytvorených bude 12 pracovných miest a jedno špecializované digitalizačné pracovisko, v spomínanom Kapitánskom dome v areáli Zvolenského zámku.