Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Regióny

Divadlo Jozefa Gregora Tajovského otvára sezónu Revízorom od Gogoľa

Divadlo Jozefa Gregora Tajovského, foto z archívu. Foto: Facebook Divadlo Jozefa Gregora Tajovského

Inscenáciu v čerstvom preklade Jána Štrassera pre divadlo upravil a režíroval umelecký šéf DJGT Peter Palik.

Zvolen 2. septembra (TASR) - V piatok 3. septembra otvorí zvolenské Divadla Jozefa Gregora Tajovského (DJGT) premiérou novú, v poradí už 73. divadelnú sezónu. Novou hrou na doskách divadla bude svetoznáma Gogoľova hra Revízor. Ako pre TASR uviedla dramaturgička divadla Uršuľa Turčanová, hra ruského autora prichádza do zvolenského divadla po prvýkrát.

"Spúšťačom bravúrnej špirály humorných situácií je náhodne odhalená kontrola štátneho revízora v dovtedy pokojnom provinčnom mestečku. Následná zámena postáv spôsobuje čoraz väčšie zemetrasenie v radoch vystrašených lokálnych úradníkov," priblížila.

Inscenáciu v čerstvom preklade Jána Štrassera pre divadlo upravil a režíroval umelecký šéf DJGT Peter Palik. Predpremiéra sa uskutoční vo štvrtok.

Otvorenie novej divadelnej sezóny doplní vernisáž nových umeleckých portrétov členov a členiek umeleckého súboru divadla. Výstavu pripravila fotografka Vanda Mesiariková.

Mottom novej divadelnej sezóny DJGT je Identita. "Symbolizuje tvorivé skúmanie toho, čo sa objavilo pod maskami a pomenúvanie toho, kým sme a kým chceme byť," konštatovala Turčanová.

Ďalšia premiéra bude tiež zo súboru ikonických svetových diel. Známu Beckettovu absurdnú drámu Čakanie na Godota bude interpretovať optikou roku 2021 renomovaný režisér Dodo Gombár. Premiéra je naplánovaná na piatok 1. októbra.

Druhá polovica sezóny prinesie premiéru známej Tajovského veselohry Ženský zákon. Na otvorenie 48. ročníka festivalu Zámocké hry zvolenské je pripravovaná komédia rakúskeho klasika J. N. Nestroya s názvom Vyhodiť si z kopýtka.