Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Regióny

Dlh za odpad si chcú v Brezne odpracovať iba traja neplatiči

Ilustračná snímka Foto: TASR - Pavol Ďurčo

Dlžníci vykonávajú pomocné práce ako zametanie, hrabanie či upratovanie po kosení. Odrobia desať hodín týždenne.

Brezno 2. septembra (TASR) – Už aj v Brezne si môžu neplatiči za komunálny odpad svoj dlh odpracovať. Magistrát chce týmto spôsobom znížiť svoje pohľadávky za smeti, ktoré sú vo výške takmer 300.000 eur. Tento aktívny krok urobil preto, aby do mestskej pokladnice získal aspoň časť peňazí. Radnica sa inšpirovala skúsenosťami iných samospráv.

Ako informoval vedúci ekonomického oddelenia Mestského úradu v Brezne Vladimír Grlický, listom upovedomili 40 dlžníkov poplatku za komunálny odpad, ktorí dlhujú viac ako 500 eur.

"Zo 40 obyvateľov zareagovali na našu ponuku len traja, s ktorými sme spísali dohody o pracovnej činnosti. U dlžníkov, ktorí ponuku neprijali, budeme postupovať v zmysle našej vnútornej smernice a dlh postúpime súdnemu exekútorovi," konštatoval Grlický.

Dlžníci vykonávajú pomocné práce ako zametanie, hrabanie či upratovanie po kosení. Odrobia desať hodín týždenne.

"Všetko funguje na báze dobrovoľnosti, ako z pohľadu uzavretia dohody o pracovnej činnosti, tak aj z pohľadu splácania dlhu, kde súhlasia s tým, že 50 percent zarobenej mzdy pôjde na splátku dlhu voči mestu," dodal Grlický s tým, že ak dlžníci nebudú pracovať tak, ako sa zaviazali, dohodu s nimi mesto ukončí a dlh bude vymáhať cez exekútora.