Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Regióny

Dnes sa začal 5. ročník festivalu ARS ORGANI NITRA 2012

Na programe každého koncertu sú diela autorov od baroka až po súčasnosť a aspoň jedna skladba pochádzajúca od skladateľa z krajiny účinkujúcich.

Bratislava 29. apríla (TASR) - V Piaristickom kostole sv. Ladislava a v Evanjelickom kostole Svätého Ducha v Nitre sa od nedele 29. apríla do 27. mája striedavo uskutočnia koncerty 5. ročníka medzinárodného organového festivalu ARS ORGANI NITRA 2012.

Ako informovala umelecká riaditeľka a zakladateľka festivalu Mária Plšeková, dramaturgiu jednotlivých koncertov obohatia viaceré novinky. Po prvý raz zaznie na festivale organ s komorným orchestrom, ako i štvorručná hra na organe. Pozvanie na festival prijali vynikajúci mladí organoví virtuózi, medzi nimi slovenská organistka Monika Melcová, v súčasnosti pôsobiaca v Španielsku, ďalej Suzanne Z'Graggen zo Švajčiarska, Lars Notto Birkeland z Nórska a Marco Paolacci (Taliansko/Rakúsko). Účinkovať budú tiež slovenskí umelci Mária Plšeková a Marek Štrbák.

Na programe každého koncertu sú diela autorov od baroka až po súčasnosť a aspoň jedna skladba pochádzajúca od skladateľa z krajiny účinkujúcich. Festival je určený laickej i odbornej verejnosti.

Otvárací koncert festivalu sa uskutoční v nedeľu 29. apríla o 19.00 h v Piaristickom kostole sv. Ladislava v Nitre. Slovenská organistka Monika Melcová bude účinkovať so súborom starej hudby Musica Aeterna s umeleckým vedúcim Petrom Zajíčkom. Zaznejú skladby Francesca Geminianiho, Georga Friedricha Händla, Johanna Sebastiana Bacha, Felixa Mendelssohna Bartholdyho, Maxa Regera a ďalších.

Druhý koncert festivalu sa uskutoční v nedeľu 6. mája v Evanjelickom kostole sv. Ducha v Nitre. Vystúpi Suzanne Z'Graggen zo Švajčiarska s dielami starých majstrov.

Ďalšie koncerty odznejú 13., 20. a 27. mája, všetky sa začínajú o 19.00 h.