Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Regióny

Dni európskeho kultúrneho dedičstva 2023 otvoria v Žiline

Na snímke záhrada Rosenfeldového paláca v Žiline. Foto: TASR - Erika Ďurčová

Celoeurópska téma pre tohtoročné Dni európskeho kultúrneho dedičstva je Dedičstvo ži!.

Žilina 6. septembra (TASR) - Otvárací ceremoniál Dní európskeho kultúrneho dedičstva 2023 na Slovensku sa uskutoční v piatok (8. 9.) v Žiline. TASR o tom informovala vedúca odboru komunikácie a vzťahov s verejnosťou Mestského úradu v Žiline Katarína Gazdíková.

Celoeurópska téma pre tohtoročné Dni európskeho kultúrneho dedičstva je Dedičstvo ži!. "Dni európskeho kultúrneho dedičstva predstavujú významnú časť našej histórie a identity. Ich cieľom je pripomínať význam kultúrneho dedičstva v spoločnosti a propagovať jeho ochranu a zachovávanie. Oceňujem, že tohtoročný úvodný ceremoniál bude práve v Žiline," uviedol primátor mesta Peter Fiabáne.

Verejnosti počas podujatia sprístupnia viacero pamiatok, ktoré sú po zvyšok roka zvyčajne nedostupné. "Súčasťou programu bude aj odborná konferencia v Rosenfeldovom paláci a dve výstavy venované významnému žilinskému architektovi Ferdinandovi Čapkovi a priemyselníkovi Rudolfovi Krupcovi. Bez povšimnutia neostanú ani žilinské dominanty a pamiatky. Počas celého dňa bude viacero komentovaných prehliadok Rosenfeldovho paláca, Kostola obrátenia Sv. Pavla, Domu umenia Fatra, Pamätnej izby Vrbu a Wetzlera a Burianovej veže," priblížila Gazdíková.

Doplnila, že v septembri sú plánované aj ďalšie podujatia. "Monumentálna jazda, komentovaná prehliadka umenia v architektúre a navyše vo verejnom priestore na bicykli sa uskutoční 23. septembra o 16.00 h. Pešia prehliadka epigrafických nápisov vo verejnom priestore bude 20. septembra o 18.00 h na Mariánskom námestí. Večerné prehliadky Burianovej veže sú pripravené na 14. septembra," dodala.