Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Regióny

Dni Vrbového vyvrcholia odovzdaním Beňovského glóbusu a ceny mesta

Na archívnej snímke pamätník Mórica Beňovského, v pozadí zvonica pri Kostole sv. Martina, ktorá je dominantou mesta Vrbové. Foto: TASR/Martin Palkovič

V piatok program o 16.00 h otvorí premietanie dokumentu Tsiky o návšteve ostrova Madagaskar a hľadaní odpovede, čo sa na ňom zmenilo za posledných 250 rokov, keď tam pôsobil Beňovský.

Vrbové 13. októbra (TASR) - Odovzdávaním Ceny mesta Vrbové a Beňovského glóbusu v piatok vyvrcholia trojdňové Dni Vrbového. Mesto nimi oceňuje osobnosti, ktoré sa zaslúžili o šírenie jeho dobrého mena a tiež propagáciu pamiatky najznámejšieho rodáka, grófa, cestovateľa, politika a dobrodruha Mórica Beňovského. Informoval o tom za organizátorov Ľubomír Bosák. V sobotu (14. 10.) podujatie obohatí ešte Vrbovský jarmok.

Program začal vo štvrtok (12. 10.), keď sa v Kúrii M. Beňovského stretol výtvarník, autor komiksu o Beňovskom Martin Kellenberger so žiakmi škôl, neskôr mal prednášku o M. R. Štefánikovi Svätozár Naďovič.

V piatok program o 16.00 h otvorí premietanie dokumentu Tsiky o návšteve ostrova Madagaskar a hľadaní odpovede, čo sa na ňom zmenilo za posledných 250 rokov, keď tam pôsobil Beňovský. Jeho režisér Dominik Šuplata je jedným z laureátov ceny mesta. Opakovane sa vo svojich dielach vracia k téme Madagaskaru a Beňovského, rovnako ako aj ďalší ocenený zo Združenia Mórica Beňovského, reportér a kameraman Patrik Steller. Jozef Dermek sa zase venuje zhromažďovaniu študijnej literatúry, jeho objaviteľskou métou je zmapovanie miest na Madagaskare, kde Beňovský pôsobil a najmä objavenie jeho hrobu.

Zakladateľ a riaditeľ združenia Vladimír Dudlák je laureátom Beňovského glóbusu. Na Madagaskar zorganizoval niekoľko bádateľsko-filmárskych expedícií. Aktuálne aktivity združenia smeruje do vydavateľskej, bádateľskej, dokumentárnej, prednáškovej a prezentačnej činnosti. Okrem komiksu Móric, ktorý je najväčším komiksovým projektom na Slovensku, je snahou pomenovať v Bratislave po Beňovskom verejné priestranstvo.

Cenu mesta sa rozhodlo Vrbové udeliť aj veľvyslancovi SR v Maďarsku Pavlovi Hamžíkovi. Z jeho iniciatívy sa pred dvoma rokmi konala v Slovenskom inštitúte v Budapešti konferencia o Beňovskom, prevzal záštitu aj nad odovzdaním Beňovského glóbusu slovenskému básnikovi a krajanskému aktivistovi v Maďarsku Gregorovi Papučekovi.