Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Regióny

Do Bojnického zámku sa vrátil Aladin, pokračuje podujatie pre deti

Bojnický zámok Foto: TASR/Štefan Puškáš

Autorom námetu, scénok, pesničiek a tiež réžie je, skúsený režisér martinského Komorného divadla Róbert Mankovecký.

Bojnice 28. júna (TASR) – Do Bojnického zámku sa opäť vrátil Aladin so svojou čarovnou lampou. Pokračuje tam totiž druhá časť 16. ročníka Rozprávkového zámku, tradičného podujatia, ktoré tamojšie múzeum pripravuje predovšetkým pre školskú mládež na záver školského roka.

O podujatie je mimoriadny záujem. Počas minulého predĺženého víkendu za štyri dni Rozprávkový zámok navštívilo viac než 10 tisíc návštevníkov, prevažne detí v rámci školských výletov. Prichádzajú ale stále vo väčšom počte aj rodičia, či starí rodičia s deťmi či vnúčatami, informovala manažérka múzea Lucia Sokolová. Zaznamenali aj zahraničných hostí z Litvy, Ukrajiny, Českej republiky, USA a iných krajín.

Autorom námetu, scénok, pesničiek a tiež réžie je, skúsený režisér martinského Komorného divadla Róbert Mankovecký. Ako námet si vybral starý a dobre známy príbeh z Rozprávok tisíc a jednej noci, rozprávku o Aladinovi a jeho čarovnej lampe. Orientálnej exotike sú prispôsobené aj komnaty a nádvoria zámku. Nechýbajú hlučné bazáre, obchodníci ponúkajúci rozličný tovar, brušné tanečnice, sultán so svojim háremom a samozrejme ani tajomná zázračná lampa. V nej je ukrytý mocný duch, plniaci držiteľovi lampy všetky rozkazy a želania.

O čarovnú lampu má záujem zlý vezír Džafar, ktorý však po ňu do jaskyne pokladov, kde je ukrytá, nemôže ísť sám, pretože dnu sa dostane iba človek s dobrým srdcom. Ním je polosirota Aladin, ktorý paradoxne ukradne na trhu chlieb. Nie však pre seba. Chce ho darovať chudobným hladujúcim rybárovým deťom a preto ho všetci považujú za najlepšieho človeka.

Ďžafar vyslobodí Aladina z väzenia a pozve ho do paláca, kde sa stretne s krásnou sultánovou dcérou Jasmínou, do ktorej sa zamiluje. Príbeh potom pokračuje tak, ako je to v klasickej v rozprávke. Džafar niekoľkokrát oklame Aladina aj jeho Jasmínu, nakrátko získa aj čarovnú lampu. Ale napokon dobro zvíťazí nad zlom. Záver je prekvapujúci. Aladin totiž daruje duchovi slobodu, už nebude uväznený v lampe.

V príbehu účinkuje viac než 60 hercov z radov skúsených ochotníkov i začiatočníkov. Režisér Mankovecký je s výkonmi účinkujúcich spokojný. Jednotlivé skupiny návštevníkov po zámku sprevádza dvojica Aladin a Jasmína. Príbeh sa odohráva priebežne počas prehliadky zámku, opakovane v pätnásťminútových intervaloch. Skupinky prechádzajú od scénky ku scénke, takže hlavné postavy alternuje 12 Aladinov a toľko aj Jasmín.

Rozprávkový zámok bude otvorený ešte do nedele 1. júla 2012.