Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Regióny

Do Čierneho sa vrátili na voľby študenti i mladí pracujúci

Na Slovensku sa v sobotu o 7.00 h začali v poradí štvrté predčasné a celkovo deviate parlamentné voľby v ére samostatnej SR. Na snímke volebná miestnosť v priestoroch základnej školy v pohraničnej obci Čierne, okres Čadca v sobotu 30. septembra 2023. Foto: TASR - Daniel Stehlík

Volebnú náladu na trojmedzí ovplyvňujú podľa starostu Čierneho aj udalosti v susedných štátoch.

Čierne 30. septembra (TASR) – Mladí ľudia z kysuckej obce Čierne na slovensko-česko-poľskom trojmedzí prišli v sobotu využiť volebné právo nielen zo vzdialenejších slovenských miest, ale aj zo zahraničia. Starosta Peter Staňo verí, že mediálna kampaň ich namotivovala a účasť bude vysoká.

Väčšina ľudí z obce podľa neho pracuje najmä v Českej republike. "Niektorí však pracujú aj ďalej. Máme skúsenosť, že sa chcú vrátiť na voľby a spoja to s návštevou a domácim pobytom. Môžu využiť aj voličský preukaz, ale prevažuje potreba prísť na voľby," povedal.

Záujem mladých voličov potvrdila aj predsedníčka okrskovej komisie Anna Žáčková. "Dopoludnia bol záujem celkom vysoký a prichádzalo dosť mladých ľudí. Mnohí z nich sú študenti alebo pracujúci, ktorí si našli čas," doplnila.

Voliť prišiel aj 28-ročný Tomáš, ktorý pracuje v Bratislave. "Cez týždeň som v Bratislave a niekedy chodím domov na víkend. Väčšina ľudí z môjho okolia išla domov alebo si vybavila volebné preukazy. Nebolo jednoduché rozhodnúť sa, ale myslím si, že moja voľba bola správna. Snáď to dobre dopadne," skonštatoval.

Volebnú náladu na trojmedzí ovplyvňujú podľa starostu Čierneho aj udalosti v susedných štátoch. "V Poľsku budú onedlho parlamentné voľby a v susednej českej obci Hrčava boli už tretie voľby počas jedného roka. Vyskúšal som si pozíciu starostu v Hrčave dve volebné obdobia, teraz som prvé volebné obdobie starostom veľkej obce na Slovensku. Je to naozaj veľký rozdiel. V niektorých smeroch nám ušiel vlak a budeme mať naozaj čo doháňať," uzavrel.