Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Regióny

Do elektronickej databázy sa zaregistrovalo 208 amatérskych umelcov

Na snímke návštevníci si pozerajú vystavené obrazy akademického maliara Kamila Juráška v novootvorenej Galérie Encián na Skalnatom plese vo Vysokých Tatrách 10. augusta 2013. Táto galéria je druhá najvyššie položená v Európe a najvyššie položená v strednej Európe a na Slovensku, keďže sa nachádza v nadmorskej výške 1751 metrov. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Zmysel evidencie nadväzuje na celoštátny legislatívny rámec a spočíva v mapovaní kultúrno-osvetových zariadení, hvezdární, planetárií, ale aj kolektívov a jednotlivcov z rôznych oblastí.

Trenčín 28. júla (TASR) – Trenčianske osvetové stredisko (TNOS), ktoré je v pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK), má ako jediné zariadenie na Slovensku elektronickú databázu neprofesionálnych umelcov. Po mesiaci skúšobnej prevádzky bezplatnú on-line službu evidencie využilo 208 prihlásených.

Podľa riaditeľky TNOS Žanety Matúškovej databáza ponúka jednoduché zaevidovanie prostredníctvom elektronického formulára a zároveň veľmi jednoduché vyhľadávanie podľa umeleckej oblasti. Do systému sa zaevidovali umelci, ktorí sa venujú folklóru, hudbe, spevu, tancu, divadlu, umeleckému prednesu, literárnej tvorbe, fotografovaniu, výtvarníctvu, filmovaniu, videotvorbe, ľudovému remeslu alebo niektorej inej umeleckej oblasti.

Zmysel evidencie nadväzuje na celoštátny legislatívny rámec a spočíva v mapovaní kultúrno-osvetových zariadení, hvezdární, planetárií, ale aj kolektívov a jednotlivcov z rôznych oblastí. Údaje z krajských zoznamov sa stanú súčasťou centrálneho celoslovenského zoznamu, ktorý vedie Národné osvetové centrum v Bratislave.

Živý systém, do ktorého sa dá neobmedzene registrovať, prináša podľa Radky Kulaviakovej z oddelenia komunikácie a medzinárodných vzťahov Úradu TSK len výhody. "Všetci tí, ktorí pôsobia v oblasti záujmovej umeleckej činnosti a neprofesionálnej umeleckej tvorby, môžu vyplniť formulár s pridanou hodnotou, pretože organizátori kultúrnych podujatí už dnes môžu podľa vlastných preferencií priamo osloviť zaevidovaných majstrov svojho remesla. Zoznam kolektívov a jednotlivcov vytvára priestor pre mladých, začínajúcich, ale aj tradičných umelcov formou jednoduchej prezentácie," doplnila Kulaviaková s tým, že databáza je verejne prístupná na webovej stránke www.tnos.sk v sekcii Evidencia jednotlivcov a kolektívov.