Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Do historickej budovy v Rimavskej Sobote sa súd presťahuje v apríli

Na snímke celkový pohľad na priečelie zrekonštruovanej historickej budovy sedrie na Námestí M. Tompu v Rimavskej Sobote dňa 19. februára 2016. Foto: TASR - Branislav Caban

Historická budova rimavskosobotskej sedrie, teda župného súdu, bola postavená v rokoch 1885-1887 v neorenesančnom slohu.

Rimavská Sobota 19. februára (TASR) – Okresný súd (OS) v Rimavskej Sobote, ktorý v súčasnosti sídli v troch rôznych budovách, sa v apríli presťahuje do zrekonštruovaných priestorov bývalej sedrie na Námestí Mihálya Tompu. Počas dnešnej slávnostnej prehliadky tejto historickej stavby, na ktorej sa zúčastnil aj minister spravodlivosti Tomáš Borec a podpredsedníčka Národnej rady SR Jana Laššáková, to potvrdil predseda OS Rimavská Sobota Peter Zachar.

„Vzhľadom na to, v akom technickom stave bola predtým táto budova, môžem konštatovať, že sa tu odviedol kus dobrej práce. Myslím, že do piatich týždňov prebehne kolaudačné konanie, sprístupnia sa všetky priestory a začne sa sťahovanie súdu zo súčasných troch budov, kde teraz sídlime, do tejto jednej budovy,“ uviedol Zachar s tým, že v nej vznikne spolu sedem pojednávacích miestností. „Pre potreby súdu to bude postačovať,“ dodal.

Rekonštrukcia historickej budovy sedrie stála viac ako päť miliónov eur. „S prihliadnutím na to, že ide o historickú budovu a kultúrnu pamiatku, je to podľa mňa veľmi dobrá a efektívne vynaložená suma. Musím vyjadriť naozaj maximálnu spokojnosť, že sa ju podarilo zrekonštruovať v takom krátkom čase a zároveň za veľmi primerané finančné prostriedky,“ povedal na margo obnovy sedrie Borec, ktorý podľa vlastných slov tiež oceňuje, že sa na nej podieľali aj miestni živnostníci.

Historická budova rimavskosobotskej sedrie, teda župného súdu, bola postavená v rokoch 1885-1887 v neorenesančnom slohu. Objekt má dve podlažia a pôdorysné rozmery 29 x 53 metrov. Na prvom poschodí sa nachádza veľká pojednávacia sála. Sedria bola v dobe svojej výstavby situovaná na okraji mesta, pred ňou sa nachádzalo trhovisko, kde sa v čase jarmokov a trhov predával hlavne dobytok.

Za sedriou, ktorá v minulosti slúžila ako sídlo súdu pre šesť okresov, sa nachádza budova bývalej väznice. Mala kapacitu 160 až 180 väzňov a pravdepodobne bola postavená súčasne s budovou súdu. V súčasnosti je v nej umiestnené psychiatrické oddelenie rimavskosobotskej nemocnice.