Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Do Hlohovca opäť zavíta Stredovek

Foto: All Marketing s.r.o.

Stredoveké dni sa uskutočnia v prvý júlový víkend v Zámockej záhrade v Hlohovci. Vstup na podujatie je voľný.

Hlohovec 21. mája (OTS) - Po úspešnej premiére z minulého roka sa do Hlohovca opäť vráti Stredovek. Na druhom ročníku stredovekých dní v Hlohovci sa môžu návštevníci opäť tešiť na množstvo stredovekej zábavy pre malých i veľkých. Dvere pre návštevníkov podujatia sa tento rok opäť otvoria 4.-5. júla 2015 v Zámockej záhrade.

Po úspešnom I. ročníku podujatia a pozitívnych ohlasoch z môjho okolia ako aj širokej verejnosti sa nedalo konať inak ako toto podujatie zorganizovať opäť,“ uviedol hlavný organizátor podujatia Peter Kolištanik.

Po minulom úspešnom ročníku do Hlohovca opäť zavítajú Turci s ich janičiarskou jednotkou, ktorá okrem streľby predvedie i súboje šabľami, jatagánmi a šimširmi. Jedným z programových trhákov bude tento rok Vikingská sága o severskom hrdinovi Haraldovi Ourochsovi, plná divokých vikingských bojovníkov. Návštevníci uvidia nie len po zuby ozbrojených severanov, ale i berzerkrov bojujúcich len v ľanových nohaviciach. Nebude samozrejme chýbať ani ich vikingský tábor. Na dvore Mikuláša Konta prebehne druhý ročník lukostreleckého turnaja medzi najlepšími strelcami Uhorského kráľovstva a Osmanskej ríše. Večerný program bude mať hneď dva vrcholy. Prvým bude mýtická bojová show, pri ktorej do arény vstúpia najobávanejší muži stredoveku. Čerešničkou na torte celého dňa bude zábavou a kostýmami nabitá stredoveká módna show, ktorá pobaví malých i veľkých, starých i mladých a netypickou formou prevedie návštevníkov módou stredoveku.


Partneri akcie sú neoddeliteľnou súčasťou takéhoto typu podujatia, tento rok na základe dobrých referencií z minulého roka pribudli aj noví záujemci, čo ma nesmierne teší,“ poznamenal ďalej Peter Kolišťanik. Hrdým Generálnym partnerom akcie sa stala spoločnosť Svijany Slovakia s.r.o., ktorá v Hlohovci pôsobí od roku 2014. „Na základe dobrých referencií z I. ročníka tejto akcie sme vstúpili do rokovania s organizátormi. Už od začiatku sme pochopili, že skvelá zábava, ktorá má nádych stredovekých dejín, priláka návštevníkov zo širokého okolia. Keďže máme záujem podporovať a rozvíjať akcie podobného typu v meste Hlohovec, prijali sme ponuku stať sa Generálnym partnerom,“ skonštatoval Alexander Prošek – konateľ spoločnosti Svijany Slovakia s.r.o.

Tento rok sa výraznejšie do tejto akcie zapojilo aj samotné mesto Hlohovec. „Mesto Hlohovec vždy rado podporí akcie, ktoré oslovia nie len obyvateľov mesta, ale pritiahnu tiež návštevníkov zo širokého okolia. Vzhľadom na vysokú úroveň prvého ročníka Stredovekých dní a pozitívny ohlas medzi verejnosťou nielen z Hlohovca sme sa rozhodli prijať ponuku stať sa spoluorganizátorom podujatia a podieľať sa na organizácii jeho druhého ročníka. Myslíme si, že Stredoveké dni by sa mohli stať jedným z dlhodobých pilierov kultúrneho kalendára mesta Hlohovec, ktoré prináša novú podobu kultúrnych podujatí a vhodne zapadá do rámca ďalších kultúrnych aktivít v meste. Poslanci Mestského zastupiteľstva preto vyčlenili prostriedky pre Mestské kultúrne centrum ako spoluorganizátora podujatia primárne na technické zabezpečenie Stredovekých dní,“ povedal primátor mesta Miroslav Kollár.

Foto: Ivan Hrušovský
Neoddeliteľnou súčasťou takéhoto podujatia je samozrejme dobré jedlo a pitie. Ani pri Stredovekých dňoch to nebude inak. Návštevníci nájdu v areáli Zámockej záhrady pestrú ponuku tradičných jedál a nápojov, podľa informácii od organizátora je pripravených viacero zaujímavých noviniek. Nebudú chýbať ani zaujímavé stánky so širokou ponukou rôznych výrobkov ručnej výroby, historickí remeselníci, maľovanie na tvár, či namaľovanie portrétu umelcami a veľa ďalších zaujímavých atrakcií.

Súčasťou stredovekých dní budú opäť zaujímavé sprievodné akcie podujatia. Pod taktovkou Vlastivedného múzea v Hlohovci sa zopakuje úspešný Zámocký poznávací okruh ako aj obľúbené člnkovanie na Zámockom rybníku. Novinkou budú „Kuchyne starého Fraštáku“, ktoré organizátor pripravuje spoločne s OZ ELAP a viechou Jašter na starej hore. Pôjde o prezentáciu tých najzaujímavejších receptov starého Fraštáku, kde si okrem dobrého pocitu z jedla návštevníci odnesú zo sebou aj recept na jeho prípravu.

Tak ako aj minulý rok je toto podujatie je vstup ZDARMA.

Viac informácii o samotnom podujatí nájdete na stránkach www.stredovekedni.sk alebo na facebookovej stránke Stredoveké dni v Hlohovci. Svoju účasť na akcii môžete potvrdiť aj na vytvorenej udalosti k akcii na tomto linku: https://www.facebook.com/events/1591107134434297/

Oficiálne video z I. ročníka podujatia: