Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Regióny

Do Letnej školy telemedicíny v Smoleniciach prišli svetoví vedci

Ilustračné foto Foto: TASR/Milan Kapusta

Podujatie zorganizovala Slovenská technická univerzita (STU) v Bratislave spolu so zahraničnými partnermi.

Smolenice 17. augusta (TASR) – Svetoví experti na telemedicínu a študenti zo Slovenska, Španielska, Grécka a Holandska strávia dnešok a nasledujúcich päť dní v Smoleniciach v letnej škole venovanej tomuto vednému odboru. Začala sa dnes prednáškou profesora Toshiyo Tamura z Japonska o využití nositeľných a implantovateľných senzorov na monitorovanie a vyhodnocovanie zdravotného stavu pacienta. Podujatie zorganizovala Slovenská technická univerzita (STU) v Bratislave spolu so zahraničnými partnermi.

"Letnú školu sme pripravili už druhýkrát," povedal pre TASR za organizátorov Fedor Lehocki z Ústavu robotiky a kybernetiky Fakulty elektrotechniky a informatiky STU. Je určená nielen študentom, ale aj doktorandom a mladým výskumníkom zaoberajúcim sa biomedicínskym inžinierstvom, informatikou či prírodnými vedami. Pozvanie prijalo aj osem renomovaných odborníkov z USA, Veľkej Británie, Japonska, Nemecka a Španielska, ktorí sa podelia so svojimi skúsenosťami.

"Cieľom našej letnej školy je sprostredkovanie znalostí a kontaktov. Mladí ľudia budú mať priestor aj na neformálnejšie stretnutia, diskusie o možnostiach spolupráce, stáží a pod. Kontrola pacientov "na diaľku" pomocou moderných prístrojov, zdieľanie výsledkov testov medzi odbornými pracoviskami, najmodernejšie technológie na monitoring viacerých životných funkcií pacientov, počítačové analýzy množstva dát z vyšetrení pacientov - to všetko je telemedicína," dodal Lehocki. Výsledkom letnej školy spred dvoch rokov je podľa neho napríklad spolupráca s dvomi prednášateľmi z univerzít v Hustone a Hongkongu na konkrétnom projekte s STU týkajúceho sa komplexného monitorovania diabetikov.

"Dnešná prednáška Toshiyo Tamuru je venovaná aj trendom vo vývoji snímačov, kde hrá prím miniaturizácia. Sú už vyvinuté také, ktoré sa podobajú tetovaniu a dajú sa nalepiť na telo, pritom snímajú všetky dôležité funkcie človeka a komunikujú s lekárom či rodinou pacienta," uviedol Lehocki. Druhá dnešná prednáška je venovaná vplyvu stresu na kvalitu spánku. V nasledujúcich dňoch sú do programu zaradené témy ako moderné technológie a prístupy na komplexný manažment diabetických pacientov, využitie telemedicínskych technológií v kardiológii a skúsenosti z klinických štúdii v Nemecku či nervové inžinierstvo, ktoré je novou disciplínou prepájajúcou inžinierstvo, počítačové vedy, fyziku, chémiu a matematiku s bunkovou, molekulárnou medicínou na účely sledovania a vyhodnocovania klinických problémov súvisiacich s nervovou disfunkciou.