Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Regióny

Do Rimavskej Soboty pricválali husári z Ózdu

Foto: TASR/Ján Siman

Pripomenuli si tak udalosti z roku 1849, keď Arthur Görgey ustúpil pred ruskými cárskymi silami a v Dubicsány viedol ústupovú vojnu s ruskými kozákmi.

Rimavská Sobota 21. júla (TASR) - Pamätnú túru z maďarského Ózdu do Rimavskej Soboty absolvovali v piatok 20. júla jazdci na koňoch, pechota aj delostrelci v kostýmoch z čias Rakúsko-Uhorska. Druhýkrát si pripomenuli udalosti z roku 1849, keď Arthur Görgey ustúpil pred ruskými cárskymi silami a v Dubicsány viedol ústupovú vojnu s ruskými kozákmi. Ako pre TASR povedal primátor Rimavskej Soboty Jozef Šimko, podujatie je predovšetkým o upevňovaní priateľstva medzi krajinami, nakoľko tento boj bol predovšetkým o snahe vymaniť sa spod nadvlády Rakúsko-Uhorska.

Vo vojne za nezávislosť bol pamätný regiment v Galícii, v dnešnom Poľsku. Väčšina vojakov pochádzala zo Slovenska. V októbri 1849 postupne odchádzali z vojny domov. Keď generál Hamerstein videl, že si s husárskym regimentom nevie rady, rozhodol sa posledných 64 ľudí odzbrojiť a poslal ich na maďarskú zem. "Privítali sme tu husársky regiment z Ózdu. Je to mesto, s ktorým udržiava Rimavská Sobota partnerské vzťahy už štrnásť rokov. K súboru z Maďarska sa pridali aj pätnásti jazdci zo Slovenska. Je to podujatie predovšetkým o budovaní priateľských vzťahov medzi oboma štátmi," povedal Šimko.

Husársky regiment bol v piatok v bojoch úspešnejší, no výsledok bojov nezodpovedal historickej skutočnosti. Husársky regiment totiž v pamätnom boji čelil presile 100.000 vojakov ruskej cárskej armády. "Arthur Görgey sa z bojov stiahol a odstúpil. Mnohí ho v tom čase označovali za zradcu, no až s odstupom času mu historici dávajú za pravdu. Svojím ústupom zachránil mnoho ľudských životov," dodal spoluorganizátor podujatia Viliam Vaš.

Jazdci na koňoch a delostrelci prešli v piatok viacerými obcami. V parku v Rimavskej Sobote predviedli ukážky dobových bojov, poslušnosť koní, ale aj ukážky ľudových tancov.

Tu bude player