Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Do Spišskej Belej už po desiaty raz zavíta Spišský zemiakarsky jarmok

Ilustračné foto Foto: TASR/Milan Kapusta

Na jarmoku sa bude prezentovať viac ako 100 odrôd zemiakov šľachtených na Slovensku. Poľnohospodári si opäť vymenia svoje skúsenosti i nové poznatky a pre verejnosť je pripravený bohatý program.

Spišská Belá 19. septembra (TASR) – Spišský zemiakarsky jarmok sa bude konať v Spišskej Belej už po jubilejný desiaty raz. Ide o regionálne spoločensko-kultúrne podujatie, ktoré je jedinečné svojho druhu na Spiši. „Aj keď naše mestečko bolo v minulosti skôr známe výrobou Spišskej borovičky a neskôr cigariet v už bývalej tabakovej továrni, v súčasnosti sa opätovne dostáva do povedomia vďaka svojim rôznym rozvojovým aktivitám. Začína byť známe minimálne v okolitom regióne aj vďaka Spišskému zemiakarskému jarmoku,“ uviedol primátor Spišskej Belej Štefan Bieľak.

Na jarmoku bude prezentovaný zemiak ako druhý chlieb, pričom podujatie má aj svoju odbornú rovinu, ktorú zastrešujú odborní garanti. V stánkoch zároveň bude možné zakúpiť si všetko, čo sa týka zemiakov. „Na tomto jarmoku sa každoročne prezentuje viac ako 100 odrôd zemiakov šľachtených u nás na Slovensku, zároveň sa stretávajú veľkí i malí poľnohospodári z celého Slovenska, aby si vymenili svoje skúsenosti i nové poznatky. Rovnako si na svoje príde aj laická verejnosť,“ ubezpečil Bieľak.

Typická zemiakarska oblasť
Spišská Belá a jej okolie je typickou zemiakarskou oblasťou. V súčasností tvorí najväčšiu a podľa dosahovaných výsledkov aj najvhodnejšiu množiteľskú oblasť pre výrobu zdravého sadiva v rámci Slovenskej republiky. Cieľom organizácie jarmoku je podľa primátora najmä propagácia poľnohospodárstva a zemiakarstva, s cieľom nielen prezentovať subjekty pôsobiace v tomto odvetví, ale najmä vhodným spôsobom prezentovať šľachtenie, pestovanie a ochranu vhodných odrôd zemiakov. Mesto Spišská Belá a okolitý región je zároveň chránenou sadivovou oblasťou.

Spišský zemiakarsky jarmok začne v sobotu 22. septembra o 10. hodine, oficiálna časť je naplánovaná na 13. hodinu. Na námestí je pripravený bohatý sprievodný program, návštevníci sa môžu okrem iného tešiť aj na folklórne súbory, dychovku, kočovné divadlo DRaK, či hudobnú skupinu Banda z Bratislavy. Pripravené sú tiež súťaže v šúpaní zemiakov, o najkrajší a najchutnejší zemiak a sily si jedáci zmerajú aj v jedení zemiakov. V záhrade mestskej knižnice je tiež pripravená výstava drobnochovateľov a svoje výrobky predstaví aj Slovenský včelársky zväz.

Podujatie organizuje mesto Spišská Belá v spolupráci so Zemiakarským zväzom SR, Ústredným kontrolným a skúšobným ústavom poľnohospodárskym – hlavná odrodová skúšobňa Spišská Belá, AT TATRY s. r. o. Spišská Belá, Poľnohospodárskym družstvom TATRY Spišská Belá, SLOVSOLANUM – Družstvo pestovateľov a spracovateľov zemiakov Spišská Belá, Výskumným a šľachtiteľským ústavom zemiakarským, a. s. Veľká Lomnica a Regionálnou poľnohospodárskou a potravinárskou komorou v Poprade.