Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Do štrajku sa zapojí menšina škôl v Banskobystrickom kraji

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Riaditelia škôl, ktoré budú od pondelka zavreté, informujú o tom žiakov a rodičov na školských webových stránkach.

Banská Bystrica 24. januára (TASR) – V Banskobystrickom samosprávnom kraji (BBSK) sa v pondelok (25. 1.) zapojí do ostrého štrajku učiteľov 78 materských, základných a stredných škôl a 1220 pedagógov. Z 13 okresov kraja medzi najviac zastúpené patria školy v okresoch Banská Bystrica, Detva a Brezno. Konštatoval to dnes pre TASR člen Iniciatívy banskobystrických učiteľov Ondrej Pastierik. Tento stav je aktuálny k dnešnej 17.00 h.

Podľa Pastierika priamo na území mesta Banská Bystrica sa do štrajku mieni zapojiť 16 škôl, z toho jedna materská, sedem základných, štyri gymnáziá a ďalšie štyri stredné školy. Celkovo je to cez 520 učiteľov.

Riaditelia škôl, ktoré budú od pondelka zavreté, informujú o tom žiakov a rodičov na školských webových stránkach.

"Keďže sa do neobmedzeného štrajku rozhodla na našej škole zapojiť väčšina pedagogických zamestnancov, vrátane vychovávateliek ŠKD, nie je možné zabezpečiť riadny chod školy. Vzhľadom na túto skutočnosť bude aj naša škola od 25. 1. 2016 zatvorená. V prevádzke nebude ani školský klub detí, ani školská jedáleň. Polročná klasifikácia už bude v tomto termíne ukončená. Výpisy známok za 1. polrok dostanú žiaci po ukončení štrajku, alebo si ich môžete prevziať osobne 29. 1. 2016 na sekretariáte školy," informuje napríklad na webovej stránke ZŠ Ďumbierska na sídlisku Sásová riaditeľ Patrik Ferianc.

Ako tiež dodáva, "uvedomujeme si, že mnohým z vás spôsobíme problémy, no v súčasnej situácii v školstve je náš postup nevyhnutný. Našou snahou je zlepšiť celkovú situáciu v školstve, a to nielen čo sa týka postavenia učiteľov, ale najmä skvalitnenia vzdelávania vašich detí".

V rámci BBSK sa do nátlakovej akcie učiteľov zapája menšina škôl.