Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Regióny

Do súťaže Trnavská paleta zaslali výtvarníci 164 svojich diel

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

téme prevláda krajina, portrét, zátišie, je zastúpený autoportrét i figuratívne kompozície, meditatívne obrazy, od realistického po abstraktné spracovanie diel.

Trnava 9. februára (TASR) - Súťažná výstava Trnavská paleta je aj vo svojom 54. ročníku vrcholným podujatím výtvarného snaženia neprofesionálnych výtvarníkov okresov Trnava, Piešťany a Hlohovec. Od štvrtka sa koná v Západoslovenskom múzeum v Trnave, pre vystavujúcich autorov je príležitosťou na konfrontáciu, stretnutie s verejnosťou a odbornou porotou. Hlavnou témou tohto roka bol autoportrét, informovala za organizátorov z Trnavského osvetového strediska Milada Kotlebová.

"Odborná porota hodnotila 164 výtvarných diel od 44 autorov. Navrhla výstavnú kolekciu, 16 cien bez určenia poradia v rôznych kategóriách a 17 čestných uznaní," uviedla.

Výstavný súbor prác pokrýva podľa Kotlebovej takmer všetky výtvarné žánre od maľby až po priestorovú, digitálnu a experimentálnu tvorbu. V téme prevláda krajina, portrét, zátišie, je zastúpený autoportrét i figuratívne kompozície, meditatívne obrazy, od realistického po abstraktné spracovanie diel.

"Na Trnavskej palete sa stretávame s autormi, ktorí sa zúčastňujú pravidelne a ich práce získali ocenenia v krajských a celoslovenských kolách súťaže Výtvarné spektrum. Je zaujímavé sledovať cestu ich tvorivého hľadania, pokroky a odhodlanie, ktoré ich posúvajú vpred, radosť z tvorby, vychádzajúcej z ich autentických skúseností," doplnila.

Výstava potrvá do 27. marca.