Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Regióny

Do súťaže Žilinská Župatour sa zapojilo už takmer 2000 cyklistov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/ Oliver Ondráš

Milovníci dvoch kolies postupne zaplavujú cyklistické trasy. Najpopulárnejšou kategóriou je zatiaľ skupina mužov od 19 do 39 rokov.

Žilina 17. júla (TASR) - Do prvého ročníka cyklistickej súťaže s názvom Žilinská Župatour 2016 sa zatiaľ zapojilo takmer 2000 súťažiacich. Milovníci dvoch kolies postupne zaplavujú viac ako 2400 kilometrov značených cyklistických trás v piatich regiónoch Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK).

Najpopulárnejšou kategóriou je zatiaľ skupina mužov od 19 do 39 rokov, v ktorej spomedzi 671 pretekárov dominuje s najvyšším počtom bodov Rastislav Balko z klubu Beer Inside Team. "Celkovo najúspešnejším súťažiacim však ostáva aj po štvrtom kole Igor Rusko z klubu Horal Bike Team zo súťažnej kategórie muži od 50 do 59 rokov," uviedol koordinátor súťaže Slavomír Strečanský. Všetci cyklisti, ktorí sa zúčastnili na minimálne štyroch z celkovo piatich pretekov získajú dres vo farbách ŽSK.

"Očakávame, že sa ešte pridá pár stoviek cyklistov v posledných septembrových pretekoch v Snežnici, no už teraz môžem povedať, že účasť je úžasná a Župatour sa vydarila," skonštatoval predseda Žilinského samosprávneho kraja Juraj Blanár, ktorý absolvoval preteky v Turčianskych Tepliciach a Súľove. Cyklisti súťažili aj v Liptovskej Lúžnej a Dolnom Kubíne.

ŽSK okrem cyklosérie pripravuje pre cyklistov aj ďalšie aktivity. "Minulé leto sme spustili naše cyklobusy. Autobusy so špeciálnymi cyklovozíkmi premávajú aj tento rok do Bystrickej a Terchovskej doliny každý víkend, cez všetky sviatky a po novom tiež v piatky," zdôraznil Blanár. Ako ďalej uviedol, cyklistiku podporujú aj obnovou značení, starostlivosťou o cyklochodníky a spravovaním trasy BikeKIA.