Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Do Zoo Bojnice pribudol amazoňan golierikatý a perovec kukučí

Ilustračné foto Foto: TASR - Alexandra Moštková

Mláďa amazoňana golierikatého sa vyliahlo ešte vlani, z hniezda však vyletelo až začiatkom februára tohto roka.

Bojnice 9. marca (TASR) - Bojnická zoologická záhrada sa môže pochváliť novými prírastkami v rámci operencov i rýb. K jej obyvateľom pribudli mláďa amazoňana golierikatého a perovec kukučí. Informovala o tom hovorkyňa Zoo Bojnice Simona Kubičková.

Mláďa amazoňana golierikatého sa vyliahlo ešte vlani, z hniezda však vyletelo až začiatkom februára tohto roka. "Počas pekných dní ho návštevníci už môžu vidieť vo vonkajšej voliére spolu s jeho rodičmi. V rámci Únie českých a slovenských zoologických záhrad ho chováme len u nás a ide o v poradí siedme úspešne odchované mláďa tohto druhu," priblížila Kubičková.

Amazoňan golierikatý je spomedzi všetkých amazoňanov výnimočný predĺženými pierkami pred a za hlavou, ktoré sa pri rozrušení môžu napriamiť do tvaru akejsi čelenky. Je to druh, ktorý je svojím výskytom viazaný na veľkú oblasť Amazónie, kde žije predovšetkým v pôvodných lesoch terra firme a v oblastiach zaplavovaných lesov. Živí sa predovšetkým palmovými plodmi, výhonkami, listami a semenami. Má tiež ostrý a prenikavý hlas.

Novým prírastkom bojnickej zoologickej záhrady je aj perovec kukučí, ktorý patrí medzi africké sumce. "Pomenovanie tejto ryby vzniklo odvodením od perovito rozvetvených fúzov na dolnej čeľusti. Tento druh má aj špeciálny typ správania sa. V období rozmnožovania svoje ikry mieša s ikrami iných druhov rýb. Rozplávané plôdiky perovcov sa vyvíjajú rýchlejšie a parazitujú tak na cudzích zárodkoch. Vďaka tejto vlastnosti pripomínajúcej hniezdenie kukučiek dostal tento druh aj svoje meno. Mladý perovec sa zatiaľ nachádza v zázemí zoo," ozrejmila Kubičková.

Perovec kukučí patrí k endemickým druhom afrického jazera Tanganika. V prírodnom prostredí môže dorásť do veľkosti 27 centimetrov, v akváriách obvykle nepresahuje 15 centimetrov. Je široko rozšírený takmer vo všetkých častiach jazera, najmä v miestach s bahnitým dnom do hĺbky desať až 30 metrov, výnimočne až do 100 metrov. Jeho potravu tvoria hlavne ulitníky Neothauma tanganyicense, ktorých mŕtve schránky vyhľadávajú viaceré druhy cichlid na kladenie ikier. Aktívny je počas dňa aj noci, voči iným príslušníkom svojho rodu býva agresívny. Tento druh chová bojnická zoo od roku 2014.