Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Regióny

Do zoznamu chránených území pribudol Chránený areál Sihoť

Foto: TASR/Štefan Puškáš

Hlavným dôvodom tohto kroku je zachovanie druhového bohatstva územia, ako aj typického rázu lužnej krajiny.

Bratislava 28. mája (TASR) - Zoznam chránených území sa rozrástol o Chránený areál Sihoť. Práve dnes ho slávnostne vyhlásili za chránený predstavitelia Ministerstva životného prostredia SR, Bratislavskej vodárenskej spoločnosti a Bratislavského regionálneho ochranárskeho združenia. Jedinečný dunajský ostrov Sihoť získal status chráneného areálu s 2. a 3. stupňom ochrany vyhláškou Krajského úradu životného prostredia v Bratislave.

Hlavným dôvodom tohto kroku je zachovanie druhového bohatstva územia, ako aj typického rázu lužnej krajiny. Pitná voda z ostrova zásobuje takmer tretinu Bratislavy, napríklad bratislavskú Karlovu Ves a Devín. Na celom slovenskom úseku Dunaja sa dodnes zachovalo už len niekoľko lokalít pôvodných lužných lesov a voľne tečúcich riečnych ramien. Tie je možné stále nájsť na území ostrova Sihoť v bratislavskej mestskej časti Karlova Ves. Prvé vodné zdroje vybudovali na ostrove Sihoť už v roku 1886.

V poslednom období sa stále viac hovorí o možnosti výstavby cyklotrasy a sprístupnenia ostrova pre verejnosť. Envirorezort je pripravený diskutovať aj o týchto alternatívach. Prikláňa sa však viac k riešeniu, ktoré Sihoť obchádza. Dôležité je zohľadniť environmentálne riziká, ochranu strategických vodných zdrojov a ochranu prírody.

Územie ostrova Sihoť s rozlohou takmer 235 hektárov je pokryté prevažne vŕbovo-topoľovými lesmi. Z jednej strany je ohraničené hlavným tokom Dunaja a zo severnej – bratislavskej strany Karloveským ramenom. Okrem desiatok studní, čerpadiel a elektrických rozvodní tu nie sú žiadne ďalšie budovy.

TASR dnes informoval hovorca Ministerstva životného prostredia Maroš Stano.