Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Dobrovoľné hasičské zbory v Žilinskom kraji majú novú techniku

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Vladimír Benko/MV SR

Odovzdávanie protipovodňových vozíkov je súčasťou najväčšej obnovy hasičskej techniky v novodobej histórii Slovenska.

Žilina 29. februára (TASR) – Protipovodňové vozíky, ktoré majú uľahčiť zásahy pri živelných pohromách, si dnes na Námestí Andreja Hlinku v Žiline prevzali zástupcovia 29 dobrovoľných hasičských zborov zo Žilinského kraja.

"Výhoda protipovodňového vozíka je v tom, že môže byť ťahaný za osobným autom a môže na to byť vodičský preukaz B. Čiže je jednoduchý na manipuláciu. Majú ho obyvatelia priamo v obci a vedia veľmi rýchlo zasiahnuť v prípade živelnej pohromy, napríklad povodní," povedal štátny tajomník ministerstva vnútra SR Marián Saloň.

Pripomenul, že ministerstvo vnútra v spolupráci s ministerstvom životného prostredia pripravilo v rámci Operačného programu Životné prostredie projekt na protipovodňovú techniku. "Ide o protipovodňové vozíky. V prvej etape sme do konca minulého roka odovzdali 621 vozíkov. Bol o ne obrovský záujem, tak sa to posunulo ďalej. Teraz by v dvoch etapách malo byť odovzdaných ďalších 300. To znamená, že 900 obcí bude vybavených protipovodňovými vozíkmi," doplnil Saloň.

Podľa riaditeľa Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (KR HaZZ) v Žiline Jaroslava Kapusniaka sa spolupráca s dobrovoľnými hasičskými zbormi obcí na základe projektu aktívnej protipovodňovej ochrany Slovenskej republiky zintenzívnila. "Počet zásahov so súčinnosťou dobrovoľných hasičských zborov narástol za posledný rok v Žilinskom kraji o 37 percent. Čiže je vidieť zvýšenú aktivitu nielen po dodaní protipovodňových vozíkov, ale aj hasičskej techniky, ktorú dostali dobrovoľné hasičské zbory obcí," podotkol Kapusniak.

Predseda Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) Juraj Blanár zdôraznil, že odovzdávanie protipovodňových vozíkov je súčasťou najväčšej obnovy hasičskej techniky v novodobej histórii Slovenska. "Som rád, že do nášho kraja idú nielen protipovodňové vozíky, vybavené najmodernejšou technikou na zásahy v prípade povodní. Ale rovnako aj nové prvozásahové vozidlá Iveco Daily a aj repasované vozidlá Tatra 148 alebo Tatra 815. Dovedna máme okolo 150 takýchto nových vozidiel na území nášho kraja. Som presvedčený, že aj toto zvýši účinnosť zásahov pri živelných pohromách," uzatvoril Blanár.